Ste pravi “istrofili”? Preverite v spletni igri!

Bi znali na neoznačenem zemljevidu Istre določiti, kje je arheološko najdišče Nezakcij? Kaj pa podzemni predori Zerostrasse? Na spletni strani istria-culture.com, ki je eden od sadov čezmejnega projekta Revitas II, lahko svoje poznavanje istrskih znamenitosti preizkusite v spletni igri.

 Puščica, ki je iskala podzemne predore Zerostrasse, je 
zadela v polno. Koliko točk? Foto: Istria-Culture.Com
Puščica, ki je iskala podzemne predore Zerostrasse, je zadela v polno. Koliko točk? Foto: Istria-Culture.Com

ISTRA > Kdor je spremljal televizijsko oddajo Moja Slovenija, se najbrž spomni igre z neoznačenim zemljevidom Slovenije, na katerem so morali tekmovalci označiti določen kraj, oziroma se čim bolj približati njegovi točni lokaciji. Približno takšna so tudi pravila spletne igre na strani istria-culture.com, ki je nedavno zaživela kot eden izmed sadov čezmejnega projekta Revitas II.

Poleg spletnega vodiča po istrskih znamenitostih je projekt Revitas II prinesel še kopico drugih novosti v Istri: denimo, obnovo Bržanove domačije v Smokvici, delavnice suhozidne gradnje na območju Vodnjana in Topolovca, nove podeželske pešpoti v piranskem zaledju, ureditev Centra za freske v Draguću, doživljajski center v Vodnjanu, avtohtono kažeto in dva oslička v zaledju Izole.

Spletna stran, ki so jo pred dnevi predstavili v puljskem turističnem društvu, je priročen vodič po več kot stotih istrskih kulturnih znamenitostih - od hrastoveljske cerkvice sv. Trojice, koprske Pretorske palače in Sečoveljskih solin do puljske Arene, pazinskega kaštela in velike šterne v Buzetu. Vsebina strani je - tako kot tudi vsebina spremljajoče mobilne aplikacije z avdiovodičem Istria Culture Top 10 - na voljo v sedmih jezikih. Poleg slovenskega, hrvaškega in italijanskega še v angleškem, francoskem, nemškem in ruskem. Obiskovalec si lahko ogleduje istrske znamenitosti v naključnem vrstnem redu ali po izbranih kategorijah - istrski gradovi, istrske freske, rimska zapuščina, jame, avstro-ogrska arhitektura ...

Vodja projekta iz Turističnega združenja Istrske županije Cristina Vojić Krajcar je na nedavni predstavitvi povedala, da so se za izdelavo takšne spletne strani odločili, “zato da bi čim večjemu številu obiskovalcem omogočili, da na čim lažji način pridejo do zanimivih informacij o Istri”.

Da bi bilo spoznavanje istrske kulturne dediščine tudi zabavno, so izdelali omenjeno “lokacijsko” igro ter sestavljanko za otroke z motivi istrskih fresk. Zamisel je vsekakor dobra, izvedba pa - iz uporabniškega zornega kota - nekoliko manj. Ko iz koščkov fresk sestavite končno sliko, nikjer ne piše, za katero fresko gre in kje se nahaja. V igri iskanja znamenitosti na zemljevidu Istre pa se lahko preizkusite le, če izberete hrvaški jezik. Moteča pomanjkljivost? Najbrž res. Res pa je tudi, da postane povsem zanemarljiva, če se namesto za pikolovstvo odločimo za sledenje osnovnemu vodilu projekta Revitas: Istra ni ne hrvaška ne slovenska, temveč je ena sama.

ILONA DOLENC


Najbolj brano