Stavke v izolski bolnišnici ne bo

V Splošni bolnišnici Izola (SBI) so danes prejeli avans Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije ter v celoti izplačali januarske plače. S tem so izpolnili zahtevo obeh sindikatov, ki sta za sredo napovedala stavko, kar pomeni, da opozorilne stavke ne bo, je potrdil Damjan Volf iz KS 90. Ob tem je ponovno opozoril na nujnost sistemskih rešitev.

 Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Foto: Tomaž Primožič/Fpa

IZOLA > V obeh sindikatih, ki sta napovedala stavko, so namreč mnenja, da so s tem zgolj “pogasili ogenj, ne pa tudi požara”. Sindikati ob tem zahtevajo sistemske rešitve. Damjan Volf je pojasnil, da pozorno spremljajo situacijo in od pristojnega ministrstva, države pričakujejo, da se bo težav lotila pri glavi in preprečila tovrstne anomalije.

V nasprotnem primeru je namreč pričakovati podobne težave že v juniju, ko je treba izplačati regres za letni dopust, in septembra, ko bo prišlo do finančne realizacije napredovanj.

Zaradi scenarija, po katerem bi zaposlenim v izolski bolnišnici januarske plače izplačali v dveh delih, od tega drugi del po zakonskem roku, so v osnovni enoti Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije (Fides) v SBI za sredo napovedali enourno opozorilno stavko. Stavki so se nato pridružil še v sindikatu delavcev zdravstva in socialnega skrbstva, članu Konfederacije sindikatov 90.

Začasno rešitev likvidnostnih težav izolske in še nekaterih bolnišnic so našli v tem, da je Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) danes izolski in še nekaterim drugim bolnišnicam poleg prvega dodatno nakazal še tretji del mesečnega nakazila.

Akutnim težavam SBI je botrovalo izplačilo drugega obroka poračuna tretje četrtine odprave plačnih nesorazmerij. Pri tem so v Izoli za drugi obrok 26. januarja morala izplačati dobrih 641.000 evrov ter 87.775 evrov obresti, medtem ko je prvi obrok, ki so ga izplačali februarja lani, znašal dobrih 630.000 evrov plus obresti, so za STA pojasnili v bolnišnici.

Z dodatnimi sredstvi iz naslova končnega letnega obračuna za lani pa bodo poravnavali tudi obveznosti do dobaviteljev, ki so jih imeli namen poravnati konec januarja, a jih prav zaradi izplačila tretje četrtine niso uspeli zagotoviti.

STA


Najbolj brano