Starši oddelka šmarskega vrtca proti vrnitvi otrok v zadružni dom

Starši enega izmed oddelkov šmarskega vrtca, ki domuje v objektu šmarskega zadružnega doma, vztrajajo, naj imajo otroci varstvo še naprej v začasni igralnici telovadnice matičnega vrtca. Tam so jih namestili po tistem, ko je v zadružnem domu odpadel del stropnega ometa. Na koprski občini vztrajajo, da je zadružni dom varen, a starši ne popuščajo.

Vrtec Šmarje Foto: Nataša Hlaj
Vrtec Šmarje Foto: Nataša Hlaj

KOPER > Skrb staršev se je začela septembra, ko se je s stropa hodnika v zadružnem domu v Šmarjah okrušil slab meter ometa. Pri tem otroci, kot so zagotovili na občini, niso bili neposredno ogroženi, saj vrtec v tistem času ni obratoval.

Stanje so si nato ogledali pristojni z občine in gradbeni izvedenec, ki je ugotovil, da bo treba strop sanirati. Slednje se je zgodilo v prihodnjih dneh, ko je bil narejen t. i. spuščeni strop.

Zatem si je stanje znova ogledal gradbeni inšpektor, ki je po navedbah koprske občine ugotovil, da je objekt redno vzdrževan in ne kaže znakov uklona, zato je inšpekcijski postopek ustavil. Kljub temu pa se otroci v prostore zadružnega doma do danes niso vrnili, saj temu nasprotujejo starši.

Slednji so prepričani, da mora zadevo rešiti koprska občina, ki pa po njihovem mnenju pri tem ni dovolj aktivna. A na občini slednje zavračajo. Kot so zapisi v sporočilu za javnost, je takšno mnenje "žal subjektivno in povsem neresnično".

Ob tem so opozorili, da se s prostorsko stisko srečujejo na območju celotne občine, saj že od leta 2008 beležijo povečan vpis v vrtce. Zagotovili so, da so trendu aktivno sledili in med letoma 2004 in 2014 število oddelkov z 88 povečali na 130.

Vrtec je sicer za začasno namestitev otrok iz oddelka v zadružnem domu pridobil soglasje ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, a to velja le do konca šolskega leta, ko bo treba najti neko rešitev.

STA


Najbolj brano