Staro železje ne sodi v mesto

V enem letu bo jasno, ali se bo podjetje Surovina, ki v Ulici 15. maja v Kopru pridobiva sekundarne surovine iz ostankov in odpadkov, preselilo na primernejšo lokacijo. To primestno območje se je z leti razvilo v poslovno-stanovanjsko sosesko, zato se nekaterim zdi predelovalna dejavnost moteča in neprimerna za urbano okolje. V Surovini razmišljajo o selitvi na Srmin, vendar podrobnosti še ne želijo razkriti.

V koprski Surovini predelujejo največ železnih odpadkov. To za zdaj počnejo sredi urbanega okolja.
 Foto: Zdravko Primožič/Fpa
V koprski Surovini predelujejo največ železnih odpadkov. To za zdaj počnejo sredi urbanega okolja.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Direktor Gorenja Surovine Jure Fišer pojasnjuje, da se pogovarjajo o morebitni nadomestni lokaciji na Srminu. “Verjetno bo v enem letu jasno, ali je z vidika vseh dovoljenj in predpisov mogoča selitev naše dejavnosti na to lokacijo,” pravi.

Pripravljeni smo se preseliti drugam, toda pod določenimi pogoji, dodaja. “Najpomembnejša je zagotovo nadomestna lokacija, ki mora biti komunalno opremljena z vsemi sodobnimi priključki in mora omogočati razvoj dejavnosti, s katero se ukvarjamo,” je jasen sogovornik. Za zdaj pa več na to temo ne more povedati, ker je v iskanje najprimernejše rešitve vključenih več strank. Tudi datum morebitne selitve težko napove. “Na več dejavnikov nimamo vpliva, tako da odgovora za zdaj nimamo,” dodaja.

V dveh letih le ena pritožba

Po njegovih besedah so v zadnjih dveh letih prejeli le eno pritožbo glede neprimernosti njihove dejavnosti. Po opravljenih meritvah so ugotovili, da so hrup in druge emisije povsem znotraj dovoljenega v skladu z izdanimi dovoljenji, zatrjuje direktor.

“Naš obrat deluje v skladu z izdanimi dovoljenji, prav tako pa se z organizacijskimi ukrepi trudimo, da bi sosede čim manj obremenjevali in si prizadevamo za dobre odnose, ki jih z večino najbližjih sosedov tudi imamo,” meni Fišer.

Že pred dvema letoma so iskali kupca, ki bi bil za dober milijon in pol evrov pripravljen kupiti njihove nepremičnine v Ulici 15. maja. Interesenta za 2805 kvadratnih metrov pozidanega stavbnega zemljišča, na katerem je možna poslovna gradnja, v vsem tem času še niso našli.

Dinos ima dovolj prostora

V Kopru se s podobno dejavnostjo kot Surovina ukvarja še družba Dinos ob Šmarski cesti. Zlasti ob vetrovnem vremenu se je že zgodilo, da je ostanke odpadkov z njihovega dvorišča raznašalo na vse strani, kar je šlo v nos zlasti bližnjim sosedom.

Vodja Dinosovega skladišča v Kopru Primož Rihter pravi, da se ob pojavu morebitnih nesoglasij kar najbolj potrudijo, da težave čim prej odpravijo, saj želijo imeti dobre odnose z okoliškimi prebivalci.

Selitve na drugo lokacijo pa nimajo v načrtu, čeprav bi tudi njim ustrezal, denimo, Srmin. “Dejavnost, s katero se ukvarjamo, se sooča z gospodarsko krizo, zato vsaj za zdaj zmogljivosti Dinosovega skladišča v Kopru zadostujejo našim potrebam. Res pa je, da bi občasno, ko se pojavijo večje nepredvidene količine predvsem iz komunal, potrebovali večji skladiščni prostor,” priznava Rihter.

NATAŠA HLAJ


Najbolj brano