Stari in novi predsedniki KS v koprski občini

Krajevne skupnosti na območju koprske občine so dobile nova vodstva. V nekaterih so vajeti v rokah obdržali dosedanji predsedniki, medtem ko so drugod izvolili nova imena, ki bodo v prihodnjih štirih letih vodila svete KS. Od 22 krajevnih skupnosti so se v kar 12 na vrh zopet zavihteli isti predsedniki.

Projekt za gradnjo vodovoda Gradin-Abitanti je nared, tako da v KS Gradin  pričakujejo njegovo izvedbo Foto: Nataša Hlaj
Projekt za gradnjo vodovoda Gradin-Abitanti je nared, tako da v KS Gradin pričakujejo njegovo izvedbo Foto: Nataša Hlaj

ISTRA > Nekaj smo jih vprašali, za kaj si bodo prizadevali v svojem kraju.

Janko Sever, ki ostaja v sedlu KS Črni Kal, pravi, da si bo tudi v prihodnje prizadeval za rešitev nekaterih perečih težav. Na seznam nujnih prednostnih nalog je uvrstil rešitev problematike plazišča v Krnici in podora v Bezovici. Med razvojne načrte uvršča ureditev tržnice s ponudbo lokalnih proizvodov v bližini spomenika na Črnem Kalu, niza pa tudi zamisli za turističen razvoj zaselkov pod Kraškim robom.

Novi predsedniki KS: Jože Kodarin (Boršt), Marijan Markežič (Gradin), Sandi Mustić (Koper center), Franc Mahne (Olmo-Prisoje), Edmond Gašpar (Škofije), Bogdan Kavrečič (Sv. Anton), Goran Malenič (Šmarje), Zlatko Gombar (Za Gradom), Dejan Švab (Zazid), Igor Čurin (Žusterna).

Abitanti bodo dobili vodovod

V KS Gradin se je v ospredje prebil Marijan Markežič. Napoveduje, da je nujna ureditev osnovne komunalne infrastrukture, ki bo krajanom omogočila lažjo dostopnost s podeželja v mesto in kakovostnejše bivanje v zaselkih na območju krajevne skupnosti. “Projekt za gradnjo vodovoda Gradin-Abitanti je nared, tako da v tem mandatu pričakujemo njegovo izvedbo,” se nadeja.

Mitjo Vatovca je na čelu KS Koper center nasledil Sandi Mustić. O razvojnih načrtih v tej mestni krajevni skupnosti bo spregovoril šele, ko bosta s predhodnikom opravila primopredajo. Franc Mahne, ki je novi predsednik sveta KS Olmo-Prisoje, je pojasnil, da si bo prizadeval zlasti za ureditev okolja, denimo, ulične razsvetljave, požarnih poti, ekoloških otokov, parkirnih dostopov in novih parkirnih mest. “Kraj moramo oblikovati po meri krajanov in njihovih potreb,” ocenjuje.

Predsedniki KS ostajajo: Matjaž Kozlovič (Bertoki), Janko Sever (Črni Kal), Alfred Štefančič (Dekani), Peter Franca (Gračišče), Nevij Kavrečič (Hrvatini), Alen Babič (Marezige), Ivan Marjon (Pobegi-Čežarji; bil je predsednik v enem od prejšnjih mandatov), Jože Rojc (Podgorje), Dušan Rožac (Rakitovec), Marko Štrkalj (Semedela), Narciso Urbanaz (Škocjan), Boris Mahne (Vanganel).

Štrkalj ostaja na čelu KS Semedela

Na čelo KS Pobegi-Čežarji se je znova povzpel Ivan Marjon, ki je tej krajevni skupnosti predsednikoval že v enem od prejšnjih mandatov. V KS Semedela so se odločili še naprej zaupati Marku Štrkalju.

Med uresničenimi načrti je ponosen na nekatere dokončane projekte (ureditve Srebrničeve ulice, Ulice II. Prekomorske brigade in Tomšičeve ulice) in napoveduje, da si bodo tudi v prihodnje prizadevali za izboljšanje infrastrukture v kraju. “Na seznamu so nekatere podedovane naložbe, denimo preplastitev Vegove ulice in ureditev kanalizacije v Erjavčevi ulici,” pravi.

Krajane begajo zlasti načrti na območju nekdanjih Slavnikovih garaž. Štrkalj pojasnjuje, da glede tega kakšnih večjih novosti ni na vidiku. “V kratkem bodo potrjeni novi prostorsko ureditveni pogoji za Semedelo, medtem ko bo treba kakršne koli večje posege na tem zemljišču začrtati z občinskim prostorskim načrtom. Za zdaj tega ni v planu, vem pa, da se bo lahko lastnik odločil za sanacijo stanja v obstoječih gabaritih. Lahko bo uredil okolico,” meni Štrkalj. NATAŠA HLAJ


Najbolj brano