Stanovanja v Livadah naprodaj že avgusta

Minila sta že dva meseca in pol, odkar ima kompleks 190 nedokončanih stanovanj v zahodnem delu Livad nove lastnike - hčerinsko podjetje ljubljanske Delavske hranilnice, portoroški Gasspar naložbe in koprski Grafist. Čeprav je kompleks še vedno tak, kot je bil, Gašpar Gašpar Mišič, prvi človek Gasspar naložb in koprske Komunale, zagotavlja, da bodo že prihodnji mesec začeli s končnimi deli, pa tudi s prodajo stanovanj.

Če bodo stanovanja v Livadah res prodajali po cenah od 1660 
do 1700 evrov, bo to zagotovo pocenilo istrski nepremičninski trg.   Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Če bodo stanovanja v Livadah res prodajali po cenah od 1660 do 1700 evrov, bo to zagotovo pocenilo istrski nepremičninski trg.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

LIVADE > Pred začetkom prodaje stanovanj skupaj s portoroško notarko Mojco Tavčar Pasar urejajo zanje dokumentacijo. “Razvidna bo velikost stanovanj, cena, roki za izročitev, penali v primeru morebitnih zamud, višina garancije za kakovostno izvedbo ... Držimo se določil zakona o varstvu kupca stanovanj in enostanovanjskih stavb. S prodajo bomo začeli v prvi polovici avgusta,” navaja Gašpar Gašpar Mišič.

Stanovanja v Livadah je po stečaju podjetja SPG Tehnik na tretji dražbi kupilo hčerinsko podjetje Delavske hranilnice, DH Storitve, in sicer po izklicni ceni 8,435.000 evrov. Po tej logiki je posamezno (resda nedokončano) stanovanje vredno 44.395 evrov. Toda posel se bo družbenikom splačal tudi na dolgi rok - Delavski hranilnici z novimi posojilojemalci, Mišiču z novimi lastniki stanovanj, ki mu bodo plačevali za upravljanje, in Grafistu, ki bo opravil manjkajoča dela.

Kupci s plačo med 800 in 1000 evri

Doslej so imeli že približno 40 ogledov morebitnih kupcev. Prihajajo mladi Izolani in Istrani z družinami, zaradi česar je Mišič zelo zadovoljen. Nekaj se jih pripelje tudi iz drugih delov Slovenije. Ciljajo na kupce s plačo med 800 in 1000 evri. Mišič zagotavlja, da jim bo Delavska hranilnica pripravila še posebej ugodne posojilne pogoje. Omogočila jim bo odplačilo na 30 let in največ 1,9-odstotno obrestno mero.

“Obrok posojila ne bo presegal mesečne najemnine v primerljivih istrskih stanovanjih in bo znašal od 200 do 400 evrov.” Pričakuje, da bodo kupci prispevali od 20 do 40 odstotkov kupnine, v nasprotnem primeru jim bodo zvišali obrestno mero. Stanovanjsko posojilo bodo morali kupci zavarovati s hipoteko, kar je običajna praksa.

In kolikšna bo cena stanovanj? “Najnižja v Istri, ker rešujemo izolska stanovanja in ne težav na istrskem nepremičninskem trgu. Kdor zdaj ne prepozna njegovih zakonitosti, potem se na njem ne bo mogel obdržati.” Večino stanovanj bodo prodajali po 1660 do 1700 evrov za kvadratni meter. Manjša bo mogoče dobiti že za 53.000 evrov. 15 stanovanj v najvišjih etažah pa bodo ponujali po dobrih 1900 evrov za kvadratni meter. Posameznemu stanovanju bosta pripadli dve parkirni mesti v kletni garaži, kjer bo kvadratni meter stal 712 evrov.

Mišič bo tudi upravitelj stanovanj

Novi lastniki zagotavljajo, da bodo stanovanja vseljiva pred koncem leta. Kupci bodo lahko sodelovali pri izvedbi obrtniško-instalacijskih del, vendar jim bodo spremembe parketa ali keramike zaračunali.

Ogrevanje stanovanj je predvideno na elektriko ali plin, hlajenje na elektriko. Upravljalo jih bo Mišičevo podjetje Gasspar invest. “Poskrbeti moramo, da bo rezidenca Livade - Izola varna za otroke in soseska dobrega počutja že zato, ker 80 odstotkov stanovanj omogoča pogled na morje, preostala pa na - za oko prav tako prijetne - vinograde,” utemeljuje Mišič.

MIRJANA CERIN


Najbolj brano