Sredozemska hrana je izziv in obet človeštvu

Ob svetovnem dnevu hrane, ki smo ga obeležili v petek, je Fakulteta za vede o zdravju Univerze na Primorskem v sodelovanju z Rotary clubom Portorož pripravila strokovno letno konferenco na temo Hrana in prehrana za zdravje.

 Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Foto: Zdravko Primožič/Fpa

PORTOROŽ > Rdeča nit letošnjega srečanja je bila mediteranska hrana in prehrana, ki - kot je poudaril prof. dr. Peter Raspor s Fakultete za vede o zdravju - predstavlja izziv in obet človeštvu, ki vidi svojo prihodnost v zdravem načinu življenja in prehranjevanja. Področje mediteranske hrane in prehrane odpira številne možnosti za razvoj in dodano vrednost, pa ne samo v obmorskem delu Slovenije, so opozorili tudi udeleženci okrogle mize z naslovom Nesnovna kulturna dediščina in sredozemska prehrana (na fotografiji z leve: Bojan Butinar, Lucijan Cencič, Franco Juri, Katja Hrobat Virgolet, Slavko Mezek in Adela Pukl). “Mediteranska hrana je tudi odnos do življenja. In ko govorimo o nesnovni kulturni dediščini v mediteranski prehrani, govorimo nujno tudi o inovacijah, o nadgradnji. Ni namreč nujno, da je vse, kar je staro in tradicionalno, tudi dobro,” je misli razpravljalcev strnil moderator Franco Juri.PV


Najbolj brano