Sprejeli spremembe odloka o ustanovitvi UP

Parlamentarni odbor za izobraževanje, znanost, šport in mladino je na današnji seji sprejel spremembe odloka o ustanovitvi Univerze na Primorskem (UP), s katerimi se Znanstveno-raziskovalno središče (ZRS) Koper črta kot članica UP. ZRS je namreč izstopil z univerze in postal javni raziskovalni zavod.

Na današnji seji so sprejeli spremembe odloka o ustanovitvi 
Univerze na Primorskem. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Na današnji seji so sprejeli spremembe odloka o ustanovitvi Univerze na Primorskem. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

LJUBLJANA > Sprememba odloka o ustanovitvi primorske univerze je po besedah državnega sekretarja z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport Tomaža Boha nujna zaradi ustanovitve Znanstveno-raziskovalnega središča (ZRS) Koper. Kot je pojasnil, je ob koncu 2015 senat primorske univerze prejel predlog ZRS UP po prenehanju članstva na univerzi.

V začetku maja lani pa je upravni odbor univerze sprejel sklep, s katerim soglaša s prenehanjem članstva ZRS na univerzi, in 26. novembra lani je bil ustanovljen nov javni raziskovalni zavod ZRS Koper. S tem je po njegovih navedbah prenehala potreba po članstvu ZRS v UP.

Iz tega razloga je pripravljena sprememba odloka o ustanovitvi UP, s katero se ZRS Koper črta kot članica primorske univerze glede na to, da so bile dejavnost in vse ostalo iz univerze prenesene na samostojen javni raziskovalni zavod, je še pojasnil Boh.

V razpravi je poslanec SMC Marko Ferluga izrazil obžalovanje, ker je bila primorska univerza ustanovljena prav s pomočjo rektorja Dragana Marušiča in Rada Pišota, prvega moža ZRS. Oba spoštuje, a škoda je povzročena tako univerzi kot ZRS, je poudaril in dodal, da je težko reči, kdo je za “zdrahe” okrog izstopa ZRS iz UP kriv. A bi morala po njegovem mnenju oba odstopiti s svojih položajev.

Na to se je obregnil Marušič in dejal, da je bila “želja po izstopu izrecna želja ZRS” in da so bili na univerzi vsi olajšani, da ZRS odide.

STA


Najbolj brano