Sprehod po Pinkovem Trstu

Letos mineva 100 let od rojstva tržaškega Slovenca, antifašista, komunista in narodnega heroja Josipa Tomažiča - Pina, bolj znanega kot Pinko Tomažič.

Pinko Tomažič Foto: Wikipedia
Pinko Tomažič Foto: Wikipedia

TRST > Ob tem pomembnem jubileju Tržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič pripravlja nekaj dogodkov, s katerimi želi počastiti spomin na človeka, po katerem zbor nosi ime. Že jutri organizirajo voden sprehod po Pinkovem Trstu. “Udeležencem želimo prikazati lik Pinka Tomažiča ter čas in okolje, v katerem je živel; tistim, ki še ne poznajo Trsta, pa tudi približati mesto, s poudarkom na prisotnosti Slovencev v njegovem središču,” pojasnjuje predsednica zbora Rada Zergol. Sprehod se bo začel ob 10. uri na Trgu zedinjenja (Piazza Unita'), kjer je bil 28. oktobra 1945 svečan pogreb Pinka Tomažiča. “Obiskali bomo lokacije v mestu, ki so na takšen ali drugače način vezane na Pinkovo življenje. Na vsakem postanku bomo povedali tudi zgodovinsko ozadje in prebrali tekst - pisma, poezije, odlomke iz dnevnikov ali literarnih del -, vezan na kraj postanka,” še napoveduje Zergolova.

Sprehod bo trajal predvidoma dve uri, ob 13. uri pa bo na strelišču na Opčinah krajša slovesnost v spomin na Pinkovo smrt, ko je 15. decembra 1941 skupaj z Viktorjem Bobkom, Ivanom Ivančičem, Simonom Kosom in Ivanom Vadnalom padel pod streli fašistov. PV


Najbolj brano