Športniki bodo dobili ključ za odpiranje zapornice

Višinske fizične ovire, ki jih je koprska občina v minulih dneh postavila na gramoznem parkirišču v Žusterni in na vstopu na določena parkirišča v stanovanjskih soseskah, so precej vznejevoljile nekatere voznike. Poleg tistih, ki na strehah avtomobilov prevažajo kolesa, so zdaj glas dvignili tudi športniki iz klubov v Žusterni in nekateri stanovalci Bernetičeve ulice na Markovcu.

S predlogom, da bi višinsko oviro nekoliko prilagodili in jo na sredini dvignili,  se na koprski 
občini  ne strinjajo. Foto: Arhiv Pn
S predlogom, da bi višinsko oviro nekoliko prilagodili in jo na sredini dvignili, se na koprski občini ne strinjajo. Foto: Arhiv Pn

KOPER > Namestitev 2,2 metra visoke višinske zapornice je presenetila tudi člane športnih društev, ki imajo svoje klubske prostore ob kopališču v Žusterni. Gre za kanuiste, kajakaše, vaterpoliste, deskarje in plavalce.

Predlog športnikov uslišan

Tako rekoč vsi za prevažanje svojih športnih rekvizitov uporabljajo kombije s strešnimi nosilci oziroma prikolice. “Ko na streho ali na prikolico naložimo čolne, je povsem jasno, da s prtljago ne bomo mogli s parkirišča oziroma nanj,” opozarja predsednica Kajak kanu kluba Žusterna Zdenka Ponomarenko.

Pravi, da nameravajo prositi za ključ zapornice, tako da si jo bodo lahko sami po potrebi odklepali. Če jim bodo ugodili, ne vidi razlogov za skrb ali slabo voljo. In res, v koprski občini že napovedujejo, da je takšna rešitev zanje povsem izvedljiva. “Ob zaprtju višinske zapore jim bomo predali en izvod ključa, da jo bodo lahko po potrebi odpirali,” obljubljajo.

“Se pa povsem strinjam s postavitvijo fizične ovire, saj so bile razmere na parkirišču že nevzdržne,” dodaja Ponomarenkova. Po njenih besedah je najhuje ob vikendih, ko gramozno parkirišče zavzamejo avtodomarji, ki jim celo kradejo vodo, včasih pa tudi elektriko.

Kdo ponoči pušča kolo na strehi?

Sicer pa je med občani precejšnje nezadovoljstvo povzročila odločitev vrha koprske občine, da višinske pregrade namesti tudi ob vhodu na parkirišča v garažnih hišah na Bernetičevi ulici in na Krožni cesti na Markovcu. “Verjetno želijo, da jih kdo predlaga za nagrado za kolesarjem neprijazno občino,” cinično pripomni eden od tamkajšnjih stanovalcev.

V koprski občinski upravi nasprotno menijo, da je njegova bojazen povsem odveč. “Stanovalci, ki parkirajo v omenjeni garažni hiši, lahko svoja kolesa snamejo oziroma jih naložijo na strehe avtomobilov tudi pred vstopom v garažni objekt. Prepričani smo namreč, da so le redki taki, ki bi kolesa puščali na parkiranih avtomobilih čez noč,” ocenjujejo.

Občinski “ne” za prilagoditev ovire

Stanovalec pravi, da si z občino že dve leti dopisujejo in se pogajajo za odstranitev ovire ali vsaj njeno prilagoditev, tako da bi lahko pod njo zapeljala vozila s kolesi na strehi. Jezi ga, ker je bil zaradi postavitve zapornice prisiljen kupiti vlečno kljuko in nosilec za kolesa, za kar je odštel 700 evrov.

V občinski upravi se čudijo tovrstnim očitkom in spomnijo, da so višinsko oviro postavili prav na željo tamkajšnjih stanovalcev. S prej opisanim predlogom za preureditev ovire so seznanjeni, vendar ga niso upoštevali, ker je po njihovem prepričanju trenutna rešitev boljša za večino uporabnikov tega parkirišča. Poleg tega, pojasnjujejo, je vsaka drugačna ureditev od predvidene nesprejemljiva, upravljavec ceste pa je za to tudi kazensko in odškodninsko odgovoren.

“Našega predloga do zdaj niso upoštevali, kot tudi ne zamisli, da bi višinske ovire povsod odstranili, namestili ustrezne opozorilne znake, nato pa bi redarji opravljali svojo nalogo in služili,” ostaja nezadovoljen stanovalec na Bernetičevi ulici.

NATAŠA HLAJ


Najbolj brano