Spomin bo večen

Lanskega 22. avgusta sta v izolski bolnišnici (SBI) med streljanjem neuravnovešenega bolnika ugasnili življenji 36-letnega urologa Luisa Guillerma Martineza Bustamanteja in 43-letnega prometnega policista Iva Žnidarčiča. Danes so se na svečanosti v SBI poklonili spominu nanju in v prvem nadstropju odprli galerijo, poimenovano po preminulem urologu.

Galerijo sta odprla avtor fotografij, urolog Miloš Petrovič in predstojnik kirurgije Mladen 
Gasparini.     Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Galerijo sta odprla avtor fotografij, urolog Miloš Petrovič in predstojnik kirurgije Mladen Gasparini.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

IZOLA >Spomin na tragedijo, ki jo je zakrivil neuravnovešeni ostareli bolnik Darko Gregorič in si nato sodil sam, je zelo živ. Spomin na zdravnika Luisa Guillerma Martineza Bustamanteja in policista Iva Žnidarčiča, pa tudi na tedaj hudo ranjenega policista Ljuba Krajnca, ne bo nikoli zbledel. Tako so včeraj v SBI poudarjali njen direktor Radivoj Nardin, vodja sektorja uniformirane policije PU Koper Tomaž Čehovin, predsednica zdravniške zbornice Zdenka Čebašek Travnik, podpredsednik Fidesa Damjan Polh in predstojnik kirurškega oddelka SBI Mladen Gasparini. Ta je doživeto orisal zadnji delovni dan Martineza, njegovo življenje in toplo mehiško dušo: “Vsakemu bolniku se je posvetil nadvse skrbno, ga spodbudil s svojim značilnim širokim nasmehom in mu pojasnil bolezen ter potek zdravljenja. Tisti dan je obravnaval že 30 bolnikov, se z direktorjem posvetoval o vpeljavi novih načinov zdravljenja, ki jih je zastavil v SBI ... dokler ni svinec zarezal v njegovo in v življenje policista, drugega policista pa hudo ranil, a smo ga uspeli rešiti, bo pa posledice občutil vse življenje.”

Čehovin je osvetlil policijski vsakdanjik tistega usodnega dnein dodal: “Čeprav smo policisti vajeni vsega hudega, težko najdem besede za opis te grozljive tragedije, ki nas je vse zaznamovala.”

Zdenka Čebašek Travnik je opozorila na nujno ozaveščanje družbe, ki mora - formalno skozi zdaj pomanjkljive predpise in tudi nasploh - začeti živeti z ničelno stopnjo tolerance do nasilja. Dopolnil jo je Damjan Polh: “Stanje duha v Sloveniji ni dobro. Nujno moramo to družbo narediti takšno, da bomo nasilje takoj zaznali in ga tudi izkoreninili.”

Na tragedijo opominja spominska galerija, imenovana po Martinezu. Galerija je sicer v prehodu prve etaže nekoliko skrita očem. Fotografije pripovedujejo zgodbo, povezovalni člen je preminuli urolog, predan delu in bolnikom. Gre za zgodbo o sodelovanju specialistov vseh strok v SBI, ki se vsak dan trudijo reševati življenja bolnih in šibkih. Avtor fotografij je urolog Miloš Petrovič. Spominu na žrtvi se je v kulturnem programu poklonil še pevec Slavko Ivančić. JA


Najbolj brano