Sploh nočejo več biti člani stranke

Zaslišanja pred nadzornim odborom stranke SD so se v ponedeljek po neuradnih informacijah udeležili le trije od desetih članov, ki so prejšnji teden dobili vabila na zagovore pred izključitvijo iz stranke. V Ljubljani pravijo, da so zahteve za izključitev petih piranskih članov dobili od območne organizacije. V Piranu to zanikajo.

Zaslišanja pred nadzornim odborom stranke SD so se v ponedeljek po neuradnih informacijah udeležili le trije od desetih članov, ki so prejšnji teden dobili vabila na zagovore pred izključitvijo iz stranke Foto: STA
Zaslišanja pred nadzornim odborom stranke SD so se v ponedeljek po neuradnih informacijah udeležili le trije od desetih članov, ki so prejšnji teden dobili vabila na zagovore pred izključitvijo iz stranke Foto: STA

KOPER, PIRAN > Na ponedeljkovo sejo nadzornega odbora stranke SD v Ljubljani so povabili člane, za katere so prejeli zahteve za izključitev. “V šestih primerih sta zahteve podali območni organizaciji SD Piran in Nova Gorica, v štirih primerih pa član SD,” so pojasnili v pisarni SD v Ljubljani.

Nekateri so se že skušali izpisati

A v piranski območni organizaciji SD Piran zanikajo, da bi zahtevali izključitve. “O predlogu izključitev nismo niti razpravljali niti odločali,” trdi predsednik piranske SD Peter Bossman. Predlog za izključitev sicer lahko poda katerikoli član stranke. “Menim pa, da bi bilo prav, da člani stranke, ki odkrito in javno ne soglašajo z načeli in programom stranke, iz nje sami izstopijo,” dodaja.

Večina vabljenih na razgovore pred izključitvijo se je v zadnjih letih precej oddaljila od politike stranke, nekateri so se tudi že skušali izpisati. “Že leta 2011 sem skušal izstopiti iz SD, a so izstopno izjavo zavrnili,” pravi Igor Vlačič, brat nekdanjega ministra Patricka Vlačiča. Ustno izstopno izjavo je tako še enkrat dal nadzornemu odboru na ponedeljkovem zaslišanju. “Ne vidim se v stranki, v kateri iščejo žrtve,” zaključuje svoje sodelovanje s stranko SD in pravi, da bo zanj in njegovo svetovalno podjetje še bolje, če bo politično neopredeljen.

Pretesno povezani s Popovičem?

Predsednik SD Dejan Židan je po objavi novice, da izključujejo člane, dejal, da ne izvajajo čistk in da je nadzorni odbor na sejo uvrstil zadeve, ki na odločanje čakajo že več mesecev, celo kakšno leto.

Dimitrij Šamšal, nekdanji svetovalec piranskega župana Bossmana, ki se je udeležil zaslišanja, meni, da ni razlogov, na podlagi katerih bi ga upravičeno izključili: “S takšnim ravnanjem bo SD v Istri pristal na ravni kegljaškega društva.” Stranki očita neprimeren način čiščenja svojih vrst in pravi, da zanj po 20 letih članstva takšna obravnava ni prijetna.

Luka Juri, nekdanji poslanec SD, ki je zdaj koprski občinski svetnik ter direktor Pokrajinskega muzeja Koper, se zaslišanja ni udeležil. “Pisal sem, da se razgovora ne morem udeležiti, a nisem dobil nobenega odgovora, niti na elektronsko pošto ne odgovarjajo,” pravi. Ali bo zato izključen brez razgovora, ne ve.

Na sedež stranke ni šel niti Sebastjan Jeretič, ki se je s stranko razšel že v času vlade Boruta Pahorja in je zdaj svetovalec župana Borisa Popoviča, verjetno pa se bo potegoval za županski stolček v Piranu.

Prav pretesno sodelovanje s Popovičem naj bi bilo po neuradnih informacijah na prvih mestih med očitki članom, ki jih izključujejo iz SD. Med njimi so tudi Ljubiša Mihajlovič, (nekdaj direktor občinske uprave v Piranu, zdaj pa vodja koprskih občinskih redarjev), Darko Kavre (direktor koprskega stanovanjskega sklada), Sebastjan Kokl (nekdanji predsednik koprske SD in direktor Študentske organizacije Univerze na Primorskem), Bojan Ristič iz piranske SD in Majda Šuligoj, dolgoletna sekretarka koprskega odbora SD.

Izstopil tudi Gregor Veličkov

Šuligojeva, ki jo je vabilo na razgovor šokiralo, se je opravičila, da na zaslišanje ne more priti, ker se slabo počuti. “Prosila sem jih, naj mi posredujejo obtožnico in natančne razloge za mojo izključitev. Takšne razmere so zame zelo mučne. Še posebej me je prizadela javna diskreditacija,” pravi ob tem.

Med vabljenimi na sedež SD v Ljubljano je bil tudi Gregor Veličkov iz Nove Gorice, ki je sicer do pred dnevi uradno bil član SD. Že pred štirimi leti pa je za mestni svet kandidiral s svojo listo, v drugem krogu županskih volitev podprl kandidata LDS Mateja Arčona in ne kandidatke SD Darinke Kozinc, na zadnjih parlamentarnih volitvah pa je kandidiral na listi stranke Verjamem, v kateri je podpredsednik. “Vse to v stranki SD že dolgo vedo,” pravi Veličkov, ki je uradno odstopno izjavo iz SD podal v soboto. “Korektno je, da nisem član stranke, če sem član druge oziroma nastopam na volitvah s svojo listo. Prav tako ne morem biti član stranke, če se s programom stranke ne morem poistovetiti. Ne morem biti niti član stranke, katere vodstvu ne zaupam več,” je utemeljil. Sestanka pa se ni udeležil, ker v tem ni videl smisla.

Odločitve nadzornega odbora bodo pisno sporočili članom, ki se na to lahko v 30 dneh pritožijo. Nato o izključitvi odloča konferenca stranke.

HELENA RACE


Najbolj brano