Spet omet in ne kamen

V preteklih dneh so delavci odstranili poškodovan omet z zidu ob nekdanji trdnjavi Bastion nasproti potniškega terminala. V koprski občini krivdo za “cvetenje” ometa pripisujejo odločitvi Zavoda za varstvo kulturne dediščine, ki jim - kot pravijo - ni dovolilo zidu pustiti v kamnu.

Zavod za varstvo kulturne dediščine ne dovoli, da bi bil zid 
kamnit, zato že obnavljajo skoraj nov omet.  Foto: Nataša Hlaj
Zavod za varstvo kulturne dediščine ne dovoli, da bi bil zid kamnit, zato že obnavljajo skoraj nov omet.  Foto: Nataša Hlaj

KOPER > “Dela smo izvedli po navodilih in smernicah piranske enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine, ki je zahteval, da zid omečemo. Skozi omet pa prodira vlaga, tako da se poškodbam ne bo mogoče izogniti niti s ponovnim barvanjem,” opozarjajo v koprski občini.

Čemu torej vztrajanje pri takšni odločitvi, če je vnaprej jasno, kakšen bo rezultat? V Zavodu za varstvo kulturne dediščine Slovenije navajajo, da mora biti stena ometana, ker gre za nekdanjo notranjščino zidu skladišča. “S projektanti je bil dogovorjen tudi barvni ton premaza v okrasto-sivem odtenku, ki bi se moral navezovati na barvni ton vidne kamnite pozidave Bastiona in obzidnih površin, ki se navezujejo na koprsko obzidje. Prva izvedba žal tudi tonsko ni bila v skladu z dogovorom,” opozarjajo v zavodu.

Strinjajo se, da izvedba iz njim neznanih razlogov ni uspela, kar je bilo vidno že po nekaj mesecih, ko so se na zidu pojavile velike vlažne packe. V zavodu predvidevajo, da je bila za to najverjetneje kriva uporaba ometov s preveliko vsebnostjo cementa, v katerem so soli, ta material pa da je bil nanesen na ne dovolj izsušeno in hidrofobno neustrezno zaščiteno podlago obstoječe stene. “Za takšno stanje je vsekakor odgovoren izvajalec,” menijo v zavodu.

Dodajajo, da bo treba steno pred ponovnim ometanjem ustrezno hidrofobno obdelati in poskrbeti za končno obdelavo, kot je bila predvidena. Kamen torej tudi v prihodnje ne pride v poštev, je razumeti iz odgovorov Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije. NH


Najbolj brano