Spar izvisel, koprski Tuš kupili Južnoafričani

Tuš je izpolnil zaveze do bank upnic in prodal koprski trgovski center za 56 milijonov evrov, kar je celo nad pričakovanji. Kupec je južnoafriški nepremičninski sklad Greenbay Properties, medtem ko je Sparova nepremičninska družba odstopila od nakupa. Tuš še naprej ostaja najemnik.

Tržišče koprskega Planeta Tuš  sega od Trsta do Pulja, kar 
zajema 577.000 prebivalcev. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Tržišče koprskega Planeta Tuš sega od Trsta do Pulja, kar zajema 577.000 prebivalcev. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER, CELJE > “Skupina Tuš je uspešno zaključila prodajni postopek za prodajo nakupovalnega središča Planet Tuš Koper. Z južnoafriškim skladom Greenbay je namreč podpisala prodajno pogodbo za omenjen nakupovalni center,” je sporočila Anja Marjetič iz skupine Tuš. Sklenili so tudi partnersko pogodbo, na podlagi katere Tuš dolgoročno ostaja najpomembnejši najemnik v Planetu Tuš Koper. Konkretnejši v Tušu niso želeli biti.

Boštjan Brantuša iz SES Center Management, ki upravlja s Sparovimi trgovskimi centri in je v zadnjem času veljal za najverjetnejšega kupca, pa je v zvezi z novico dejal, da so pač odstopili od nakupa.

Osredotočajo se na trgovsko dejavnost

Marjetičeva je pojasnila, da je prodajni postopek, ki so ga vodili v Tušu, pritegnil številne resne investitorje. Podpis pogodbe za prodajo nepremičnine pa je po njenih besedah eden od mejnikov finančnega prestrukturiranja skupine Tuš in korak k uresničevanju dolgoročne strategije družbe, kjer se osredotočajo na trgovsko dejavnost.

Južnoafriški sklad, ki ima načrt vlagati v nepremičnine v Evropi, bo kupil koprsko nakupovalno središče za 56 milijonov evrov, pri čemer so v ceni vključeni tudi davki. Po dosedanjih pričakovanjih je veljalo, da bo kupnina znašala med 53 in 55 milijoni evrov.

Greenbay, ki je uvrščen tudi na borzo na Mauriciusu, je v javni objavi o nakupu med drugim zapisal, da se koprski trgovski center, zgrajen leta 2010, razteza na slabih 32.000 kvadratnih metrih površin in ima letno 3,5 milijona obiskovalcev, kar ga uvršča med največje trgovske centre v regiji. Tržišče koprskega trgovskega centra pa sega od Trsta do Pulja, kar zajema 577.000 ljudi.

Zaveza do bank upnic

Družba Tuš nepremičnine je morala v skladu z zavezami do bank upnic zaradi prezadolženosti skupine Tuš sredi letošnjega leta prodati koprski trgovski center. To je del reprograma poplačila obveznosti, ki so ga določile banke v januarju.

Dolg skupine Tuš naj bi po zadnjih podatkih znašal 380 milijonov evrov. Med največjimi upniki so Abanka, SID banka, Gorenjska banka, Heta Asset Resolution in NLB. K temu pa gre dodati še oceno o dobrih 120 milijonih evrov, kolikor dolguje dobaviteljem. Po podatkih za leto 2014 je na ravni skupine čista izguba narasla na 122 milijonov evrov, bilančna vsota pa se je zmanjšala za 116 milijonov evrov.

V primeru, da Tuš v navedenem roku ne bi prodal koprskega centra, naj bi vajeti prevzel lizingodajalec, družba Heta Asset Resolution, in bi sama izpeljala prodajo. Vrednost hipoteke, ki jo ima Heta, znaša dobrih 53 milijonov evrov.

NATAŠA ČEPAR


Najbolj brano