Španska jeguljica uči slovensko sardelico

“Ribiči se od osamosvojitve Slovenije soočamo z vedno novimi omejitvami ribolova. V zaščitenih rezervatih je to dobro. Vendar pa bi bilo boljše, če bi ribiče vključili, ko takšne ukrepe pripravljajo. Doslej tega ni bilo,” pravi izolski ribič Sandi Radolovič. Da je povezovanje lahko uspešno, kaže model soupravljanja v ribištvu, ki ga imajo v Kataloniji.

Ribiči se od osamosvojitve Slovenije soočajo z vedno novimi omejitvami ribolova. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Ribiči se od osamosvojitve Slovenije soočajo z vedno novimi omejitvami ribolova. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

IZOLA >Ribiče v katalonskem mestu Arenys de Mar, ki živijo od ribolova peščene jeguljice, je pred nekaj leti močno udarila mediteranska uredba, ki ščiti ribolovne vire. Kar 25 plovil bi morali umakniti iz ribištva. To je bil šok za ribiško skupnost, saj prepoved ribolova njihove ribice ni imela nobene znanstvene osnove. Zato so skupaj stopili znanstveniki, ribiči, lokalna in državna administracija ter okoljevarstveniki in pripravili regionalni model, kako in kdaj loviti. “Ribiči so bili fascinirani, koliko znanstveniki vedo o ribah. Znanstveniki pa nad tem, kako široka znanja imajo ribiči,” pravi svetovalka za ribištvo pri Kmetijsko gozdarskem zavodu Nova Gorica Snežana Levstik. Katalonski so prepričali tudi Evropsko unijo in tako njihov model soupravljanja v ribištvu velja za zgodbo o uspehu v EU. Ribiči še vedno lovijo svojo tradicionalno jeguljico, a trajnostno. “Ribiči zdaj manj nalovimo, a z ulovom več zaslužimo,” je potrdil katalonski ribič Maurizio Pulido.

Podobno razmišljajo tudi v Sloveniji. “Eden naših ciljev je, da naredimo lasten regionalni model upravljanja v ribištvu. Tako bi se izognili vedno novim predpisom Evropske unije,” je prepričana Snežana Levstik. Ravno zdaj je za jadranske države aktualna omejitev ribolova sardel in sardonov s plavaricami. Prepoved zadeva tudi Slovenijo, čeprav je pri nas ulov neznaten in ne ogroža populacije teh rib. Levstikova pravi, da sicer za letos upajo, da bodo lahko uveljavili izjemo. Če bi oblikovali model soupravljanja v ribištvu po zgledu Kataloncev, bi bilo lažje.

Kljub vsem omejitvam pa slovensko ribištvo vendarle ima prihodnost, meni Sandi Radolovič: “Saj se nam v ribištvu vseskozi pridružujejo mladi.” KATJA GLEŠČIČ


Najbolj brano