“Kot se kažemo v zadnjem času navzven, zagotovo ni privlačno za študente”

V predavalnici Tramontana Fakultete za humanistične študije se je zaključilo soočenje treh kandidatov za rektorja Univerze na Primorskem, ki sta ga skupaj pripravila Primorske novice in Radio Koper. Spodaj sledi nekaj najpomembnejših poudarkov iz razprave.

 Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Na vprašanja Vesne Humar s Primorskih novic in Lee Širok z Radia Koper so odgovarjali sedanji rektor Dragan Marušič ter njegova protikandidata, direktor Znanstveno-raziskovalnega središča UP Rado Pišot in predavatelj na Fakulteti za menedžment UP Roberto Biloslavo.

Finance

Marušič: “Nova shema financiranja visokega šolstva v Sloveniji bo naši univerzi prinesla izravnavo.”

Pišot: “Trdim, da potrebujemo več denarja in da so notranje rezerve še vedno dovolj velike, da bi z notranjo razporeditvijo prišli do dodatnih možnosti. ZRS je eden najuspešnejših pri pridobivanju EU sredstev.”

Biloslavo: “Kakovost univerze se ne sme meriti le z racionalnostjo oziroma učinkovitostjo. Usmerimo denar v pedagoško in raziskovalno delo in podprimo študente.”

Kader

Pišot: “Rektorat je preorganiziran. Treba je zagotoviti dovolj prostora mladim”

Biloslavo: “Imamo 500 pedagogov in 6000 študentov, to je ogromen potencial za preboj do povečanja prihodkov.”

Marušič: “Rektorat ima isti odstotni delež denarja, kot ga je imel v mandatu 2007-2011.”

Sorodniki, zaposleni na UP

Biloslavo: “Samo moja partnerica je zaposlena na UP. Je bila, še preden sva se spoznala.”

Marušič: “Moja nečakinja.”

Pišot: “Verjetno vsi poznate mojo sestro Lucijo Čok. Ob njej sta na ZRS tudi moja žena in nečakinja. Vendar čisto nikogar nisem jaz zaposlil.”

Kako povečati vpis

Pišot: “Študentom je treba zagotoviti osnovne pogoje - bivanjske zmogljivosti, čitalnice ... Vendar pa številke ne štejejo toliko, kolikor štejejo odnosi. Kot se kažemo v zadnjem času navzven, zagotovo ni privlačno za študente.”

Biloslavo: “Število študentov je odvisno tudi od povpraševanja iz okolja. Treba je ustvariti okolje, ki bo povpraševalo po uspešnih študentih.”

Marušič: “Kakovost univerze je odvisna od kakovosti učiteljev in posledično študentov. Iskati je treba čim več tujih študentov. Mi smo njihovo število doslej uspeli podvojiti. Zdaj je tujih približno 5 odstotkov vseh.”

Nastanitev študentov

Biloslavo: “700 študentskih postelj primanjkuje. Verjel sem, da bi lahko bili projekti kampusov rešitev. Če lokalna skupnost lahko ponudi zadovoljive rešitve, je zame vsaka rešitev ustrezna. Mesto ali kampus, zame je oboje sprejemljivo. Pomembno je, da k rešitvi pristopimo čim hitreje.”

Marušič: “Z otvoritvijo prve stavbe kampusa Livade prihodnji teden se začenjamo približevati rešitvi te težave. Znotraj mestnega jedra je možno pričakovati rešitve za PEF UP in FM UP, v Livadah pa je pričakovati nadaljevanje gradnje, ko pridobimo sredstva na projektu.”

Pišot: “Poleg postelj študenti potrebujejo tudi knjižnico, čitalnico, prostore za prehrano. Mislim, da je kar nekaj rešitev možnih. Jaz sem v dogovoru z obalnimi župani našel rešitev v adaptaciji in urejanju stanovanj.”

Odprti sodni postopki

Biloslavo: “Če je toliko tožb, pomeni, da ni zaupanja. Če zaključki sodb niso v prid univerzi, je z upravičevanjem visokih stroškov za odvetnika nekaj narobe. Potrebno se je poravnati, kjer je smiselno. Poiščimo rešitve znotraj hiše, ne zunaj, kjer jih ni.”

Pišot: “Čim prej je treba prekiniti takšne prakse, zaključiti zadeve izvensodno, kolikor se da. Kar nekaj zadev se ni zaključilo v prid univerzi. To ni v prid medijski podobi, sploh pa ne finančnemiu stanju.”

Marušič: “Glede stroškov za odvetnika: nihče od zaposlenih na UP se ne želi ukvarjati s sodnimi zadevami, zato je bila edina možnost, da se uporabi nekoga od zunaj. Velika večina zadev je bila zaključena v prid univerze.”

Spletno uredništvo


Najbolj brano