Soline letos brez kilograma soli

Družba Soline letos zaradi slabega vremena beleži popoln izpad pridelave soli. Direktor družbe Klavdij Godnič je povedal, da doslej niso pridelali niti kilograma soli in glede na zadnji dež ter na zaključek poletja ne pričakuje, da bi letos pridelali kaj soli. Izpad letošnjih prihodkov je ocenil na 20 do 30 odstotkov.

 V družbi Soline zaradi  deževnega vremena niso pobrali niti kilograma soli, poleg tega beležijo bistveno manjši obisk  Krajinskega parka Sečoveljske soline in   term Lepa Vida Foto: Jaka Jeraša
V družbi Soline zaradi deževnega vremena niso pobrali niti kilograma soli, poleg tega beležijo bistveno manjši obisk Krajinskega parka Sečoveljske soline in term Lepa Vida Foto: Jaka Jeraša

PORTOROŽ > Klavdij Godnič je dejal, da imajo Soline, ki se ponašajo s 700-letno tradicijo solinarstva, na zalogi soli za letošnje in naslednje leto. Če se bo v letu 2015 ponovila letošnja sezona, pa Sečoveljske soline ne bodo mogle zagotavljati soli tržišču.

Trenutne razmere po besedah Godniča ne vplivajo na redno število zaposlenih v Solinah, brez dela pa je ostalo nekaj več kot 20 pogodbenih delavcev. Izpad pridelave vpliva na finančne razmere v podjetju, poleg tega zaradi izredno deževnega vremena beležijo bistveno manjši obisk Krajinskega parka Sečoveljske soline, ki ga družba Soline upravlja kot koncesionar, ter na obisk term Lepa Vida.

Godnič ocenjuje, da bodo zaradi izpada pridelave soli letošnji prihodki nižji za 20 do 30 odstotkov, kar pomeni okrog 300.000 evrov. Iz trgovske dejavnosti Soline, ki so lani pridelale 3500 ton soli, letno ustvarijo približno 2,5 milijona evrov prihodkov.

STA


Najbolj brano