Soline bodo zavarovali s predkupno pravico

Pozivi vladi, naj pri prodaji Telekoma izvzame hčerinsko družbo Soline - pridelava soli, ki je koncesionar Krajinskega parka Sečoveljske soline, so naleteli na posluh. V Slovenskem državnem holdingu (SDH), ki vodi postopek prodaje Telekoma, predlagajo možno rešitev: država bi dobila možnost, da izkoristi predkupno pravico za Soline, ko bo matični Telekom že imel novega lastnika.

Telekom in ministrstvo za finance pilita pogodbo, s katero bi 
država kljub prodaji Telekoma še nekaj časa razpolagala s 
Telekomovo družbo Soline.   Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Telekom in ministrstvo za finance pilita pogodbo, s katero bi država kljub prodaji Telekoma še nekaj časa razpolagala s Telekomovo družbo Soline.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

LJUBLJANA, SEČOVLJE > “S pomočjo pravnih svetovalcev smo pripravili predlog posebne pogodbe o ustanovitvi nakupne opcije in predkupne pravice, ki bi jo sklenila Telekom Slovenije in ministrstvo za finance. Pogodbeni stranki sta že pristopili k usklajevanju končne vsebine te pogodbe,” so povedali v SDH. Pogodba naj bi po neuradnih informacijah v praksi pomenila, da bo država lahko, kljub novemu lastniku Telekoma, še vsaj dve leti razpolagala z družbo Soline. V primeru, denimo, če bo v tem času za Soline našla boljšega kupca, ko bo novi Telekomov lastnik, bo lahko Soline temu kupcu tudi prodala.

Za to možnost so se v SDH odločili, ker so ocenili, da oddelitev družbe Soline iz prodajnega paketa, za katero so se med drugimi zavzemali na piranski občini in tudi na ministrstvu za okolje, ne pride v poštev, ker ni dovolj časa. “Zaradi specifičnosti ureditve družbe Soline - zlasti prepletenosti štirih koncesijskih razmerij in posledične dolgotrajnosti ter zapletenosti postopka izločitve te družbe iz skupine Telekom Slovenije - bo postopek prodaje družbe Telekom Slovenije zaključen, še preden bi bile izvedene morebitne aktivnosti za prodajo oziroma oddelitev družbe Soline,” so pojasnili.

“To je dobra zamisel in v Solinah jo podpiramo, saj pomeni dodatno varovalko,” ocenjuje direktor Solin Klavdij Godnič.

V Telekomu o vsebini pogodbe ne želijo govoriti, prav tako ne na ministrstvu za finance, ker o njej še ni odločala vlada.

Je pa vlada o možnosti, da bi država odkupila Soline, pred dnevi odgovorila na poslansko vprašanje Franca Trčka: “Opozarjamo, da je tak ukrep mogoče izvesti le, če so zagotovljena sredstva in če se s tem zaščitijo nacionalni interesi.” Država denarja za nakup Solin seveda nima zagotovljenega, ministrstvo za okolje, denimo, ne more najti niti 20.000 evrov, ki bi jih moralo letos nameniti solinarskemu muzeju.

KATJA GLEŠČIČ


Najbolj brano