Solinarski praznik letos brez solin

13. Solinarski praznik, ki poteka v čast sv. Jurija, zavetnika mesta, se pričenja ta konec tedna. Praznik se bo letos skorajda izognil Krajinskemu parku Sečoveljske soline, saj je most, ki vodi v park, še zmeraj zaprt.

God sv. Jurija, ki ga praznujejo od leta 1344, je bil tudi 
znamenje solinarjem, da je čas za odhod v soline. Solinarska 
družina (na fotografiji) bo to storila tudi letos. Foto: Alenka Penjak
God sv. Jurija, ki ga praznujejo od leta 1344, je bil tudi znamenje solinarjem, da je čas za odhod v soline. Solinarska družina (na fotografiji) bo to storila tudi letos. Foto: Alenka Penjak

PIRAN > Piranski župan Peter Bossman je včeraj opozoril, da država ne bi smela biti takšna mačeha do Krajinskega parka Sečoveljskih solin in Pomorskega muzeja Piran. Praznik je zato iz upora še bolj povezal ljudi občine Piran. Pričakujejo 10.000 ljudi, za izvedbo Solinarskega praznika pa je občina namenila 18.000 evrov. Posebnosti letošnjega praznika je več, med drugim so vpeljali starodavno tombolo v organizaciji Društva meščanov mesta Piran, ki bo v soboto ob 17. uri na Tartinijevem trgu. Pobuda zanjo je fotografija iz leta 1886, ki prikazuje tombolo na Tartinijevem trgu.

Praznik se bo pričel v petek, 24. aprila. Na Tartinijevem trgu in tudi na piranskih ulicah bo v dopoldanskih urah Društvo Anbot z učenci in dijaki okrasilo staro mestno jedro. Nadaljevalo se bo ob 18. uri, in sicer v Apollonijevi palači v Župančičevi ulici, kjer bo projekcija in predavanje o školjkah in polžih našega morja, zatem bo sledil kratki film, ob 19. uri fotofilm o razvoju Pirana med letoma 1880 in 1980, ob 20.30 pa odprtje fotografske razstave Solinarski festival in pogovor z avtorji filma.

Združeni pevski zbori

Petkovemu ogrevanju bo sledilo sobotno slovesno odprtje 13. Solinarskega praznika ob 11. uri na Tartinijevem trgu. Med čakanjem na pričetek povorke vseh udeležencev, od svetilnika na Punti do Tartinijevega trga (začela se bo ob 15. uri), bodo obiskovalcem namenjene ustvarjalne delavnice za otroke (med 12. in 15. uro) in iskanje solnega zaklada (ob 14.30) ter otroška gledališka predstava Martin Krpan (med 15.30 in 16. uro).

Ob 16. uri se bo predstavila solinarska družina, ob 19. uri bodo združeni nastopili vsi pevski zbori piranske občine z interpretacijo dveh solinarskih pesmi, vodil pa jih bo Slavko Ivančič. Dogodki na Tartinijevem trgu se bodo sklenili s koncertom skupine Istranbul, ki se bo pričel ob 20. uri.

Vse do poznega večera bodo trgovci na stojnicah ponujali lokalne izdelke in izdelke, povezane s soljo. Obenem bodo gostinci na glavnem pomolu ponujali tudi ribe in brodet, tam bo še razstava solinarskega orodja s postavitvijo ribiške etno scene, ob 13. uri bo turnir v mori giapponese, ob 14. uri bodo ponujali pedoče po solinarsko, ob 15.30 bo turnir v briškuli, ob 18.30 pa tekmovanje v vlečenju vrvi.

Isti dan, torej še vedno v soboto, bo v Solinarski hiški v strunjanskih solinah med 11. in 17. uro ogled razstave o Krajinskem parku Strunjan, ob 12. in nato še ob 14. uri pa vodeni ogledi po Strunjanskih solinah.

Dogajalo se bo tudi v pastoralno-kulturnem centru Georgios, kjer bodo med 13. in 14. uro pripovedovali otrokom zgodbe o sv. Juriju. V cerkvi sv. Petra in krstilnici sv. Janeza Svetnika bo med 9. in 19. uro razstava slik Podobe sv. Jurija skozi oči domačih ustvarjalcev, v Župančičevi ulici pa bo od 9. do 17. ure sejem starin Društva Anbot.

Mašo bo vodil škof Bizjak

V nedeljo, 26. aprila, bo ob 9.30 krenila procesija proti cerkvi sv. Jurija, ob 10. uri pa se bo začela sveta maša, ki jo bo vodil koprski škof Jurij Bizjak, tam pa bo tudi 26 birmancev iz župnij Sečovlje, Lucija, Portorož in Piran. Tudi v nedeljo bodo na Tartinijevem trgu med 9. uro in 15.30 stojnice z lokalnimi izdelki, med 10. in 12. uro pa ustvarjalne delavnice za otroke. Ob 12.30 bodo obiskovalci sledili odhodu solinarske družine v soline, dan in praznovanje pa se bo sklenilo s kulturno-zabavnim programom z Brunom in Giordanom, ki bo med 13. uro in 15.30.

AP


Najbolj brano