Soli bo to poletje dovolj vsaj za dve leti

Po lanski katastrofalni sezoni, ko v Sečoveljskih solinah niso pobrali niti grama soli, bo letošnja sezona zelo dobra. Prodaja tradicionalno pridelane soli že nekaj let vztrajno raste, polnijo se tudi terme na prostem Lepa Vida. Zdaj so do njih na novo tlakovali pot, proti koncu leta bo v Krajinskega parku Sečoveljske soline začel voziti še električni vlakec.

Letošnja sezona v Sečoveljskih solinah bo dobra - tako po 
količini pobrane soli kot po njeni kakovosti.   Foto: Tomaž Primožic/Fpa
Letošnja sezona v Sečoveljskih solinah bo dobra - tako po količini pobrane soli kot po njeni kakovosti.  Foto: Tomaž Primožic/Fpa

SEČA > “Tako v Sloveniji kot v tujini ljudje vse bolj cenijo in prepoznavajo našo sol. Prodaja počasi raste že četrto leto zapored,” je zadovoljen direktor podjetja Soline - pridelava soli Klavdij Godnič. Na trgovinskih policah trenutno prodajajo še sol iz predlanske sezone, prva letošnja pa bo na voljo novembra. “Nekoliko bomo pohiteli, sicer nam bo starih zalog zmanjkalo,” pravi Godnič.

Od 10. junija, ko so v Sečoveljskih solinah pograbili prvo letošnjo sol, so doslej pobrali že 200 ton piranske soli - to je najkakovostnejša sol z največ minerali in zaščitenim geografskim poreklom. Že ta količina bo zadostila potrebam trga za dve leti. Tradicionalne soli bo - kot kaže - najmanj 2000 ton. Koliko bo solnega sveta, najfinejše soli, ki jo pobirajo na površju vode v solnih bazenih, pa še ne vedo, saj morajo najprej oceniti vzorce.

“Letos je sol zelo dobra,” pa že lahko pove Andrej Sovinc, vodja Krajinskega parka Sečoveljske soline. “Na to vpliva vse od priprave solnih polj do vremena.”

V Solinah napovedujejo tudi skorajšnji začetek prodaje solinskega blata kot kozmetičnega izdelka. Trenutno blato, ki ga naberejo v solinah, uporabljajo le v tamkajšnjih termah na prostem in še nekaterih hotelih v Portorožu in Strunjanu. “Zdaj smo ugotovili, kako blato stabilizirati, da ga lahko brez kemikalij skladiščimo in shranjujemo za šest ali sedem mesecev,” pravi Klavdij Godnič.

Zato je tudi sol, ki je manj kakovostna, še vedno zelo dobra. Takšne industrijske soli, ki so jo nekdaj uporabljali predvsem za soljenje cest, je približno 30 odstotkov pridelka. “Tudi po tej soli je vse več povpraševanja. Pakiramo jo v 25-kilogramske vreče, saj jo veliko uporabljajo, na primer, v bazenih,” pravi Godnič.

Po lanski deževni sezoni je letošnje sončno poletje ugodnejše tudi za solinske terme Lepa Vida, ki sicer niso polno zasedene, a jih obiskuje vse več gostov. “Vsako leto je malo boljše. V turizmu gre vse zelo počasi in stvari ni mogoče prehiteti, a obiskovalcev je vse več. Številni gostje se vračajo vsako leto.”

Zdaj se do term lahko peljejo po novo tlakovani poti po desnem nasipu kanala Lera. Tako električnemu avtomobilčku, ki vozi obiskovalce v terme, ne bo treba več mimo solnih polj, kjer je moral včasih čakati, ko so z delovnimi stroji prekladali sol in opravljali druga dela. “Na pot na nasipu, ki je namenjena le termam, smo položili tako imenovano vialitno preplastitev, ki je nekaj med makadamom in asfaltom - takšna kot je na kolesarski poti Parencana,” opisuje Sovinc. Denar za ureditev poti so pridobili iz norveškega in EGP finančnega mehanizma za projekt Cars out! (Avtomobili ven!). Za celoten projekt, v katerem Sečoveljske soline sodelujejo še s parkom iz Norveške in Strunjana, so dobili nekaj manj kot milijon evrov. Za ta denar bodo zgradili še pot na mostovžu od vhoda v soline do Caserme in kupili električni vlakec za prevoz obiskovalcev po starem delu solin na Fontaniggah.

HELENA RACE


Najbolj brano