Sodišče zavrnilo Bavčarjevo prošnjo za prestajanje odloga kazni

Sodišče je zavrnilo prošnjo nekdanjega prvega moža Istrabenza Igorja Bavčarja za odlog prestajanja kazni, so danes uradno potrdili na ljubljanskem okrožnem sodišču. Je pa sodišče izvedenca Petra Rakovca spet poslalo v zasebno bolnišnico Medicor, kjer je Bavčar hospitaliziran. Rakovec je dodatni pregled Bavčarjevega zdravstvenega stanja že opravil.

Sodišče je zavrnilo prošnjo nekdanjega prvega moža Istrabenza Igorja Bavčarja za odlog prestajanja kazni, so danes uradno potrdili na ljubljanskem okrožnem sodišču. Foto: STA
Sodišče je zavrnilo prošnjo nekdanjega prvega moža Istrabenza Igorja Bavčarja za odlog prestajanja kazni, so danes uradno potrdili na ljubljanskem okrožnem sodišču. Foto: STA

LJUBLJANA, IZOLA > Na ljubljanskem okrožnem sodišču so pojasnili, da so dodatno preverjanje Bavčarjevega zdravstvenega stanja odredili glede na prejeta dodatna obvestila. Po prejetju Rakovčevega mnenja bo sodišče sprejelo odločitev o nadaljnjih ukrepih glede izvršitve zaporne kazni.

Bavčarjeva zdravnica in direktorica Medicorja Metka Zorc je potrdila, da jih je Rakovec obiskal, pregledal Bavčarja in dokumentacijo ter vzel kopije izvidov. Tudi danes je ponovila le, da je Bavčar zelo bolan in da bo operiran. Več ni želela povedati, saj je njeno stališče, da je to stvar Medicorja in zasebnosti bolnika.

Časnik Večer je že v torek neuradno poročal, da je senat ljubljanskega okrožnega sodišča znova zavrnil Bavčarjevo prošnjo za odlog prestajanja zaporne kazni. Sodniki po podatkih Večera menijo, da hospitalizacija ni dovolj tehten razlog, da Bavčar ne bi šel v zapor, ker da mu v zaporu na Dobu lahko nudijo ustrezno zdravstveno oskrbo.

Bavčar ima res težave s srcem, vendar pa naj njegova bolezen po mnenju sodišča ne bi bila takšna, da bi mu onemogočala prestajanje zaporne kazni.

Rakovec je že oktobra lani menil, da bi se morala zaporna kazen odložiti za tri do šest mesecev

Bavčar je že dober teden dni hospitaliziran v zasebni bolnišnici Medicor v Izoli, kjer čaka na operacijo srca, kot je že večkrat povedala njegova zdravnica Metka Zorc. Rakovec je bil že oktobra lani mnenja, da bi se Bavčarju morala zaporna kazen odložiti za tri do šest mesecev, če bi se odločil za operacijo srca.

V torek je za TV Slovenija povedal, da gre pri Bavčarju za resno bolezen in da je zato sodišču najprej predlagal, da se prestajanje zaporne kazni nekoliko odloži, da se vmes opravi operativno zdravljenje ali da se bolezen vsaj stabilizira.

Sodišče je nato po njegovih besedah želelo dopolnitev mnenja in ga vprašalo ali obstaja bistvena razlika med bivanjem v domačem okolju in v zaporu ob dejstvu, da imajo tudi v zaporu zdravniško službo in da je zaporno kazen mogoče prekiniti za čas operacije in rehabilitacije.

Izvedensko mnenje bo nared do konca tedna

Na podlagi teh podatkov je potem dal mnenje, da je načeloma možno tudi prestajanje zaporne kazni, če je vse to zagotovljeno. Vseeno pa je sodišču svetoval, da bi bilo zaradi stresa verjetno bolje, da se nekoliko odloži.

Zdaj se je situacija po njegovih besedah spremenila, ker je Bavčar hospitaliziran. Svoje mnenje po današnjem vnovičnem pregledu bo Rakovec sodišču predal do konca tedna.

STA


Najbolj brano