Sodišče je razveljavilo Matozov nakup

Javna dražba, na kateri je Franci Matoz za 280.000 evrov kupil hektar veliko zemljišče nad predorom Markovec, je razveljavljena. Koprsko okrožno sodišče ni moglo mimo dejstva, da ima predkupno pravico nad zemljiščem Mestna občina Koper. Matoz se bo pritožil in bo od sodišča v primeru, da mu to niti na višji stopnji ne bo dalo soglasja k nakupu, terjal dvojno varščino.

Sodišče je razveljavilo prodajo zemljišča na pobočju nad 
predorom Markovec Franciju Matozu.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Sodišče je razveljavilo prodajo zemljišča na pobočju nad predorom Markovec Franciju Matozu.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Zemljišče, ki ga je Franci Matoz kupil v stečajnem postopku družbe Istrabenz Marina Invest, bi moral stečajni upravitelj Ronnie Christopher Horvat najprej ponuditi koprski občini. A tega ni storil češ da to ni bilo razvidno iz lokacijske informacije, ki jo je pridobil. Ta napaka je bila po oceni sodišča prehuda, da bi lahko izdalo soglasje k prodaji, zato je danes padla odločitev, da dražbo razveljavi, je poročal časnik Finance. Stečajni upravitelj danes sklepa sodišča še ni mogel komentirati, ker ga še ni prejel.

Matoz je kljub vsemu računal na drugačen razplet, saj je bil sklep o prodaji pravnomočen. Že prejšnji teden je sodišču skušal pojasniti, da bi se koprska občina lahko pritožila na sklep, preden je ta postal pravnomočen. Z odločitvijo sodišča se ne strinja, zato se bo nanjo pritožil. Ne le to, od države namerava terjati vračilo dvojne varščine, če ne bo dobil soglasja k nakupu. Za udeležbo na dražbi je plačal 40.000 evrov.

“Prepričan sem, da bom s pritožbo uspel. Sodišče si je napačno razlagalo predpise in je zato tudi napačno odločilo,” pravi Matoz. Pričakoval je, da bo sodišče pri razsodbi sledilo njegovim argumentom, a se to ni zgodilo. “Pravzaprav me to ne preseneča, se pa bom boril do konca, da bi dokazal svoj prav,” napoveduje Matoz.

Horvat je že pred dnevi dal vedeti, da bo na vnovični dražbi, če bo do nje prišlo, zemljišče poskušal dražje prodati, saj je zanj izkazan večji interes.

“Vesel sem te odločitve,” je bilo pravzaprav vse, kar je bil danes pripravljen povedati Boris Popovič. Občina namerava kupiti to zemljišče, dokler vsi postopki še niso dokončni, pa načrtov, ki jih ima z njim, Popovič ne bo razkrival.

NH, ID


Najbolj brano