Sodišče je dalo prav Ribi: Kolenc naj vrne 890.000 evrov

Občina Izola mora podjetju Riba vrniti 890.000 evrov, pa še za skoraj dve leti zamudnih obresti in 17.000 evrov sodnih stroškov povrhu, je odločilo koprsko sodišče. Riba je od občine kupila zemljišče, občina pa bi ga morala komunalno opremiti, tega ni izpolnila. Zato je Riba odstopila od pogodbe in zahtevala kupnino nazaj. Spor je končal na sodišču, ki je zdaj dalo prav Ribi. A odločitev še ni pravnomočna, saj je župan Igor Kolenc že napovedal pritožbo.

Zemljišče, na katerem je Riba želela postaviti obrat za 
predelavo rib, je na območju za tovarno Droga Kolinska.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Zemljišče, na katerem je Riba želela postaviti obrat za predelavo rib, je na območju za tovarno Droga Kolinska.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

IZOLA > V Ribi, ki je v lasti Loredana Glaviča, so s sodbo zadovoljni. “Sodišče je v celoti ugodilo našemu odškodninskemu zahtevku. Takšno odločitev smo tudi pričakovali,” je povedal odvetnik Ribe Valter Bogataj.

Občina se bo pritožila

Podjetje Riba je konec leta 2009 kupilo zemljišče v industrijski coni v bližini Droge Kolinske, ker je želelo postaviti obrat za predelavo rib. Jeseni leta 2010 je z županom Tomislavom Klokočovnikom podpisalo še aneks z določilom, da bo občina zemljišče tudi komunalno opremila. Za novega župana Igorja Kolenca pa je bil ta aneks, sklenjen nekaj dni pred volitvami, ničen. V Ribi so občino skoraj tri leta zaman pozivali, naj izpolni svoje obveznosti. Zato so jeseni leta 2013 odstopili od pogodbe, a na koncu ostali brez zemljišča in brez že plačane kupnine. Poskusi, da bi se sprti strani poravnali, niso uspeli, sodišče pa je zdaj dalo prav Ribi in izolski občini naložilo, naj podjetju vrne denar in zamudne obresti od septembra leta 2013 dalje ter pravdne stroške. A pri županu Kolencu se ne strinjajo. “Pritožili se bomo,” so napovedali včeraj.

Riba terja še 972.000 evrov za izgubo posla

S sporom pa je povezana še dodatna tožba, za še nekoliko višji znesek. Riba namreč občine ni tožila le za vračilo plačanih 890.000 evrov kupnine, ampak tudi za odškodnino zaradi izgubljenega dobička; ta tožba pa je težka 972.000 evrov. Riba namreč trdi, da bi za gradnjo obrata za predelavo rib na tem zemljišču zagotovo dobila nepovraten denar EU in države, a se zaradi občine ni mogla prijaviti na razpis. “Sodišče je to drugo tožbo začasno izločilo, dokler prva tožba ne bo pravnomočna. Potem pa bo nadaljevalo odločanje tudi v tem drugem postopku,” je pojasnil odvetnik Bogataj. Odvetnica Občine Izola Monika Mavsar je že aprila na sodišču zanikala, da je občina ovirala Ribo pri gradnji. Občina pod vodstvom Kolenca je zaradi podpisa aneksa z Ribo kazensko ovadila Tomislava Klokočovnika, ker naj bi delal nevestno; po besedah odvetnice Mavsarjeve je tožilstvo že vložilo obtožnico.

KATJA GLEŠČIČ


Najbolj brano