Sodišče: Marina ni oškodovala malih delničarjev

Marina Portorož, DZS in Terme Čatež niso oškodovali malih delničarjev, je odločilo višje sodišče. Skupina 30 malih delničarjev, večinoma domačinov, ki jih je Marina leta 2012 izstisnila iz lastništva, je od omenjenih treh družb skupaj zahtevala 2,4 milijona evrov odškodnine.

Portoroška marina Foto: Tomaz Primozic/Fpa
Portoroška marina Foto: Tomaz Primozic/Fpa

PORTOROŽ > Skupina malih delničarjev Marine Portorož je odškodninsko tožila tako Marino kot tudi DZS in Terme Čatež, ki jih obvladuje Bojan Petan. V tožbi so trdili, da Petanove družbe delujejo kot koncern, posli, ki jih med seboj sklepajo, pa so fiktivni. Izračunali so, da so bili zaradi spornih prenosov delnic in podeljevanja posojil Termam Čatež v letu 2008 ter zaradi nakupa obveznic po previsoki ceni kot delničarji Marine oškodovani.

Sodišče malim delničarjem ni pritrdilo: v sodbi je zapisalo, da Petanove družbe ne delujejo kot koncern, posli, ki so jih mali delničarji očitali, pa niso bili fiktivni. Po odločitvi okrožnega sodišča v Ljubljani se mali delničarji niso pritožili, zato je odločba pravnomočna.

Nekateri delničarji pa so DZS in Bojana Petana tudi kazensko ovadili zaradi zlorabe položaja in zaupanja, kar naj bi Marini in njenim malim delničarjem povzročila škodo. Na podlagi njihove ovadbe je nato nacionalni preiskovalni urad začel preiskovati tudi druga domnevna kazniva dejanja v DZS.

KATJA GLEŠČIČ


Najbolj brano