Sodba čez dober mesec

Kmalu bo znano, ali bo morala Gordana Živčec Kalan Zdravstvenemu domu Izola povrniti 84.259 evrov. Toliko je v izvensodni poravnavi od Zdravstvenega doma Izola prejel Robert Mulec, ki ga je Kalanova odpustila iz poslovnih razlogov, brez soglasja sveta zavoda. Zato zdaj Zdravstveni dom ta denar na sodišču terja od nekdanje direktorice.

Gordana Živčec Kalan  Foto: STA
Gordana Živčec Kalan  Foto: STA

KOPER >Ko je Gordana Živčec Kalan leta 2009 postala v.d. direktorice Zdravstvenega doma Izola, je po nekajmesečnem preverjanju poslovnih in organizacijskih razmer ugotovila, da javni zavod potrebuje novo sistematizacijo delovnih mest. Ugotovila je tudi, da Robert Mulec glede na neprimerno izobrazbo neupravičeno zaseda mesto pomočnika direktorja. Nista se mogla dogovoriti, katero delovno mesto bi bilo zanj kot inženirja prometa še primerno, zato mu je odpovedala delovno razmerje iz poslovnih razlogov.

Mulec se je odločil za tožbo, saj je kot član sveta zavoda Zdravstvenega doma sodil v kategorijo zaščitenih delavcev. Na delovnem sodišču je zmagal, sodbo je potrdilo tudi višje sodišče. Medtem se je Kalanovi mandat iztekel, direktor je znova postal Evgenij Komljanec in Mulca spet zaposlil. Komljanec je včeraj na sodišču pojasnil, da je bilo že iz sodbe delovnega sodišča jasno, da bodo to morali storiti. Pogajanja glede odškodnine pa so še potekala.

Zagovornik Živčec Kalanove Aleksander Lisjak je včeraj predložil nove dokaze. Iz podatkov zavoda za zdravstveno zavarovanje in zavoda za zaposlovanje izhaja, da je Mulec v času, ko so mu odpovedali pogodbo o zaposlitvi, devet mesecev prejemal nadomestilo ter da se je že 1. marca 2012, “se pravi mesec in pol pred sklenitvijo poravnave, ponovno zaposlil v zdravstvenem domu”, je povedal Lisjak. Komljanec pa je trdil, da je Mulca v službo sprejel po sklenitvi poravnave, je še spomnil odvetnik. Dodal je, da poravnava z Mulcem (potrdil jo je svet zavoda), Komljanca ni zavezovala k ponovni zaposlitvi Mulca, ampak ga je direktor v zavodu zaposlil samovoljno in mimo odločitve sveta zavoda. To pa po Lisjakovem mnenju kaže na prijateljsko povezavo med njim in delavcem.

Zagovornica zdravstvenega doma Monika Mavsar je sodišču predlagala, naj prepoznih navedb ne upošteva, sicer pa je po njenem mnenju nepomembno, kdaj se je Mulec ponovno zaposlil. Sodba, po kateri so morali Mulca vzeti nazaj v službo, je bila pravnomočna in izvršljiva. Če ne bi sklenili poravnave, bi bila škoda za zdravstveni dom še bistveno višja, je še zatrdila Mavsarjeva. ALENKA PENJAK


Najbolj brano