Sociologi v Portorožu o migracijah

Slovensko sociološko društvo danes in v soboto v Portorožu pripravlja letno srečanje, tokrat z naslovom Različni obrazi migracije. Srečanje bo namreč namenjeno refleksiji o socialnih, kulturnih, medijskih in drugih vidikih, ki omogočajo poglobljeno razumevanje sodobnih migracij in njihovih družbenih učinkov.

Mednarodne migracije so v zadnjem obdobju postale središčna točka političnih razprav in zanimanja širše javnosti. Foto: Posadka Splošne Plovbe
Mednarodne migracije so v zadnjem obdobju postale središčna točka političnih razprav in zanimanja širše javnosti. Foto: Posadka Splošne Plovbe

PORTOROŽ > Mednarodne migracije so v zadnjem obdobju postale središčna točka političnih razprav in zanimanja širše javnosti. Pri tem pa so javne razprave o migracijah v primerjavi s predhodnimi obdobji vse bolj zaznamovane z diskurzom strahu, nacionalizma, rasizma, viktimizacije in kriminalizacije, migranti pa postajajo pripravno orožje v rokah političnega populizma in radikalizma, ugotavljajo organizatorji srečanja.

O vsem tem in o vlogi sociološke analize pri razumevanju sodobnih pojavov mednarodnih migracij in odzivov nanje bodo člani sociološkega društva razpravljali na vrsti okroglih miz in panelov, na katerih se bodo dotaknili tudi drugih relevantnih socioloških tem. Osrednja gostja srečanja, že 36. po vrsti, bo italijanska sociologinja Giovanna Campani z Univerze v Firencah, ki bo predavala na temo krize migracij in beguncev ter s tem povezanim spreminjanjem paradigme med ekonomskim neoliberalizmom in populističnimi politikami.

Člani Slovenskega sociološkega društva bodo na letošnjem srečanju, ki se bo zaključilo v soboto, izvolili tudi novega predsednika oziroma predsednico društva.

STA


Najbolj brano