Socialni eksperiment v Kopru: kako se odzivamo na stisko neznanca?

V Centru mladih Koper je včeraj Zavod Primorsko svetovalno središče (PRIMSS) predstavil posnetek in izsledke socialnega eksperimenta, s katerim so v Kopru v začetku oktobra preverjali odziv posameznika na primer duševne stiske v javnosti. Eksperiment so izvajali na Carpacciovem, Gortanovem in Titovem trgu.

Socialni eksperiment so izvajali tudi na Carpacciovem trgu.
Socialni eksperiment so izvajali tudi na Carpacciovem trgu. 

KOPER > “Z namenom ozaveščanja javnosti o pomenu duševnega zdravja smo v začetku oktobra, ko prav tako obeležujemo Svetovni dan duševnega zdravja, izvedli terenski socialni eksperiment, s katerim smo preverjali kako se na improvizacijo duševne stiske odzivajo mimoidoči,” je pojasnila Nikolina Jeretič, strokovna vodja Zavoda Primorsko svetovalno središče, ki deluje v sklopu Študentske organizacije Univerze na Primorskem.

Dogodek in eksperiment je vodil psiholog Matic Munc, ki bo na zavodu tudi v prihodnje izvajal psihološka svetovanja. Munc je zbranim obiskovalcem povedal, da tudi kadar nismo vrhunsko usposobljeni za pomoč sočloveku, lahko vedno ponudimo pogovor, pomiritev in predvsem prepoznamo osebne težave človeka ter mu s tem vrnemo upanje. “Sploh je to pomembno v Sloveniji, ki je po samomorilnosti četrta država v Evropi, saj približno 450 oseb letno dovrši samomor,” je dodal Munc na predstavitvi videa, ki si ga lahko ogledate spodaj.

“V okviru našega eksperimenta je bil najbolj presenetljiv odziv mimoidočih na stisko, ki jo je odigral igralec, kar je odvrglo našo tezo, da bo močnejši odziv izzvala ženska, kakor pa moški. Na vseh treh lokacijah snemanja se nihče ni odzval na stisko dekleta, nasprotno pa so fantu na pomoč priskočili v vseh igranih primerih,” je povedala Jeretičeva.

Spletno uredništvo


Najbolj brano