So res navijali za Agrario?

Izolska občina je konec maja objavila razpis za enoletno oddajo v najem dobrih 6400 kvadratnih metrov zemljišč med pokopališčem, stadionom, skate parkom in cesto, ki vodi proti središču mesta. Nedavno so kot najboljšega ponudnika izbrali koprsko kmetijsko zadrugo Agrario. Zdaj pa se z razpisnimi postopki ukvarja Komisija za preprečevanje korupcije.

Izolska vrtnarija je precej zanemarjena, od kar je šlo podjetje Vrtnarstvo Cedra  pred poldrugim  letom v stečaj  Foto: Mirjana Cerin
Izolska vrtnarija je precej zanemarjena, od kar je šlo podjetje Vrtnarstvo Cedra pred poldrugim letom v stečaj  Foto: Mirjana Cerin

IZOLA > Nekateri menijo, da so se pri odpiranju prispelih ponudb zgodile nepravilnosti. Pojavili so se celo očitki, da so ponudbe odprli še pred napovedanim terminom. Izbor Agrarie naj bi bil vnaprej znan. Sicer pa je bilo merilo za izbor najugodnejšega ponudnika najvišja predlagana najemnina.

V Agrariji, kjer nameravajo na dobrih 6400 kvadratnih metrih izolskih zemljišč urediti večji agroživilski center, odločno zanikajo kakršnekoli nepravilnosti. “Ne vemo, kdo so bili drugi ponudniki ne kdo je sedel v občinski komisiji. To nas niti ne zanima. Ponudbo smo oddali glede na razpisne pogoje. Lokacija se nam zdi zanimiva, ker imamo v Izoli za zdaj samo manjšo trgovino. Ko bomo z občino razjasnili nekatere malenkosti, upamo, da bomo čim prej sklenili najemno pogodbo,” je jasen direktor Robert Fakin. Razumeti je, da so v nov center pripravljeni precej vložiti.

Kdo se je obrnil na Komisijo za preprečevanje korupcije, ni znano. Poleg Agrarie sta ponudbo na občino pravočasno in skladno z razpisnimi pogoji posredovala še dva samostojna podjetnika, kar so nam v občinski upravi potrdili. Domnevne nepravilnosti pa zanikajo.

“Komisija za oddajo nepremičnin v najem, ki jo vodi Pavel Vičič , je po odpiranju ponudb ugotovila, da je najvišjo ponudbo dala KZ Agraria Koper, 1600 evrov za mesečno najemnino,” sporočajo iz kabineta župana Igorja Kolenca. Kot navajajo, sta bila druga dva kandidata pripravljena odšteti nižjo najemnino, 1431 oziroma 1331 evrov mesečno. Izklicni znesek pa je znašal 1032 evrov. Z najboljšim ponudnikom bo občina podpisala najemno pogodbo.

In kaj pravijo v Komisiji za preprečevanje korupcije? Pooblaščenka za odnose z javnostmi Barbara Škrinjar navaja, da še zbirajo informacije in tehtajo, ali se bodo lotili preiskave: "Prijava je v predhodnem preizkusu, dodatnih informacij vam za zdaj ne moremo posredovati." V občinski upravi dodajajo, da so od komisije prejeli dopis za posredovanje podatkov o postopku javnega zbiranja ponudb. Kot napovedujejo, ji bodo posredovali vse dokumente, ki izkazujejo izbiro najemnika.

MIRJANA CERIN


Najbolj brano