Snujejo opazovalnico za ptice

V Krajinskem parku Strunjan bodo še pred poletno sezono nadgradili krožno pot, ki so jo odprli marca lani in kasneje zanjo od Turistične zveze Slovenije dobili priznanje za najboljšo tematsko pot. Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov je namreč parku namenil dodatnih 30.000 evrov.

Na  desetih  postajališčih krajinskega parka so lani  postavili  tako  klopi iz 
peščenjaka kot informativno tablo. Foto: Kps
Na desetih postajališčih krajinskega parka so lani postavili tako klopi iz peščenjaka kot informativno tablo. Foto: Kps

STRUNJAN > Krožno pot so začeli urejati ob koncu leta 2015. Na 5,5 kilometrih pretežno že uhojene (varne) poti so postavili informativne table z interaktivno vsebino in QR kodo, da se je mogoče povezati s spletno stranjo parka. Uredili so 15 postajališč in na desetih postavili klopi iz peščenjaka. Za vse to so porabili 40.000 evrov, ki so jih zbrali predvsem s pomočjo Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov, nekaj so prispevali sami oziroma s pomočjo podjetja Krka.

S 30.000 evri, ki so jih dodatno dobili od sklada, bodo krožno pot nadgradili. “Najprej bomo uredili varnejši dostop do Mesečevega zaliva in Belih skal, postavili bomo ograjo in dodatni mostovž ter popravili kamnite stopnice,” napoveduje prvi mož parka Marko Starman. Zatem bodo pri jezeru Stjuža, bliže središču Strunjana kot kopališču, postavili manjšo opazovalnico za ptice. “Da bodo obiskovalci lahko čez vse leto opazovali sivo čapljo, malo belo čapljo in vodomca, poleti pa tudi črnoglavega galeba, ki je tedaj značilen za Strunjan.” Ob tem opozarja, naj obiskovalci nikar ne hranijo ptic - ne s kruhom ne z drugo hrano. “Ptice lahko zbolijo ali pa spremenijo svoje navade in posledično tudi vedenje, kar je skregano z logiko naravnega rezervata, ki je naravno območje,” poudarja.

Novosti bodo izpeljali še pred poletjem in v parku, v info centru v solinarski hiši, prek javnih del zaposlili delavca, ki bo bdel nad novo infrastrukturo. Denar za njegovo delo bodo prispevali strunjanski gostinski lokali in hotel pa tudi piranska občina. Starman se nadeja, da ga bodo zaposlili že konec prihodnjega meseca. MC


Najbolj brano