Smučarski lov na norveško auroro

33-letni Koprčan Vid Baruca se je pred dnevi v družbi italijanskega alpinista lotil nenavadnega podviga. Dvojica se je odpravila na skrajni sever Norveške, da bi posnela smučarske fotografije s severnim sijem v ozadju.

Severni sij sta športna avanturista uspela ujeti le dvakrat. Foto: Osebni Arhiv Vida Baruce
Severni sij sta športna avanturista uspela ujeti le dvakrat. Foto: Osebni Arhiv Vida Baruce

KOPER, NARVIK >33-letni Koprčan Vid Baruca je član demonstratorske vrste pri Smučarski zvezi Slovenije, sicer pa vsestranski športnik, med ostalim tudi surfer in kolesar.

Vid Baruca na poti na sever Norveške

Na smučeh se je spustil že po brezštevilnih belih strminah, po takšni, ki bi jo v ozadju krasila magična zelenkasta svetloba severnega sija oziroma aurore borealis, pa še ne. Pred dobrim tednom se je novemu cilju naproti odpravil v družbi Renata Da Pozza, izkušenega 54-letnega italijanskega alpinista in ekstremnega športnika ter raziskovalca. Za pot z avtom od Kopra do severa Norveške sta potrebovala tri dni. Zadala sta si, da bosta auroro borealis lovila na nenaseljenem območju sto kilometrov od mesta Narvik.

Nalogo sta avanturista uspela le delno uresničiti. “Ujela sva samo dve aurori borealis, sedaj pa sva že dva dneva pod arktično nevihto, ki je oprala večino snega,” nam je Baruca v ponedeljek sporočil iz njune postojanke, približno 40 kilometrov od civilizacije.

Dan pozneje sta šla poskusit srečo v Narvik, da bi ujela še kakšen utrinek lepega vremena. Se jima je izšlo?

ILONA DOLENC


Najbolj brano