Službe za nove ankaranske redarje

Ankaranski svetniki so včeraj po hitrem postopku sprejeli odločitev o vzpostavitvi skupne redarske in inšpekcijske službe z občino Piran. Ko bodo v začetku julija isto storili še piranski svetniki, bo Ankaran dobil stalno prisotne redarje, nekaj ljudi pa na ta račun tudi službo.

Če bi za potrebe Ankarana zaposlili tri nove redarje, bi skupna 
piransko-ankaranska redarska služba stala 443.000 evrov na 
leto. Foto: Helena Race
Če bi za potrebe Ankarana zaposlili tri nove redarje, bi skupna piransko-ankaranska redarska služba stala 443.000 evrov na leto. Foto: Helena Race

ANKARAN >Skoraj vzporedno so ankaranski in piranski svetniki sprejemali odlok o ustanovitvi medobčinskega inšpektorata in redarstva. Pirančani so ga potrdili v prvem branju in ga bodo predvidoma julija obravnavali še enkrat, Ankarančani pa sprejeli po hitrem postopku.

Na torkovi seji so ankaranski občinski svetniki sprejeli tudi prvi proračun. Občina načrtuje, da bo imela nekaj manj kot štiri milijone evrov prihodkov, največ iz naslova dohodnine in nadomestila za uporabo stavbenega zemljišča. Sporazum o delitvi skupnega premoženja z mestno občino Koper še ni dokončan.

Skupna uprava bo imela sedež v Piranu, na novem žigu pa bo pisalo ime obeh občin. Plačane globe bodo šle v proračun tiste občine, na območju katere bo storjen prekršek. Skupna uprava bo dobila tudi svojega vodjo, novozaposleni redarji pa bodo stalno prisotni v Ankaranu. Župan Gregor Strmčnik še obljublja, da bodo redarji sprva delali red brez kaznovanja.

Koprski redarji so nehali Ankaran obiskovati na lastno pest 1. januarja, ko je Ankaran uradno postal samostojna občina.

Odločitev o povezovanju s piransko občino je najbolj zmotila ankaranske opozicijske svetnike. Darko Kavre (AJN) je pozdravil združevanje, vendar s pojasnili župana Strmčnika ni bil zadovoljen. Gašpar Gašpar Mišič (AJN) je županu celo očital, da kljubuje koprski občini in da je zavrnil možnost sodelovanja s Koprom, župan Boris Popovič naj bi dal celo jasno vedeti, da mu ni vseeno.

Pogodbe, ki jih je ankaranska občina podpisala z najemniki plaže pod Valdoltro in na sv. Jerneju, so veljavne. Nakazali so namreč celotno najemnino za prihodnje štiri mesece. Najemnik 200 kvadratnih metrov območja v Valdoltri bo Andrej Šantič, ki bo je za najemnino plačal 24.100 evrov, enako veliko zemljišče na sv. Jerneju pa so najeli Guido Modugno, Peter Čendak ter Albert Trobec ml. in zanj plačali 3000 evrov.

Strmčnik je znova pojasnil, da se je s Koprom pogovarjal, vendar na odločitev sosedov niso mogli čakati, saj v Ankaranu vlada parkirni kaos. “Trudil sem se, midva sva se trudila (z Mišičem, Popovičevim svetovalcem op. a.), vendar politične volje za to partnerstvo še ni. Ankarančani so bili navsezadnje zelo razočarani nad delom koprske redarske službe v preteklosti,” je še povedal Strmčnik ter izolsko in koprsko občino povabil, naj se priključita medobčinskemu inšpektoratu in redarstvu.

Delovanje medobčinskih služb sofinancira država, predvidoma bo plačala kar 50 odstotkov stroškov. Če bi za potrebe Ankarana zaposlili tri nove redarje, bi skupna piransko-ankaranska redarska služba stala 443.000 evrov na leto, država bi tako za njeno delovanje namenila približno 221.000 evrov na leto.

ALENKA PENJAK


Najbolj brano