Slovesnost v spomin na tragični dogodek (foto)

V Strunjanu so danes položili vence v spomin na tragični dogodek leta 1921, ko so strunjanski otroci postali prve nedolžne žrtve fašizma.

 Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Foto: Zdravko Primožič/Fpa

STRUNJAN > Na tradicionalni slovesnosti v spomin na tragični dogodek, ki se je zgodil leta 1921, ko so strunjanski otroci postali prve nedolžne žrtve fašizma, so zbrane nagovorili podžupanja Občine Piran mag. Meira Hot, predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Občine Piran Bojan Česnik in predsednica KS Strunjan Marina Knez. Slavnostni govornik, zgodovinar prof. dr. Egon Pelikan, je izpostavil, da se je slovenski antifašistični in antinacistični upor, ki je trajal več kot četrt stoletja, vse do konca druge svetovne vojne, začel na Primorskem in se potem leta 1941 razširil na vse slovensko ozemlje. “Tudi zato ima tradicija upora, vloga identitete in pripadnosti, na Primorskem prav poseben pomen,” je poudaril Pelikan.

V kulturnem programu so nastopili Mladinski pihalni orkester Piran, varovanke in varovanci Centra za usposabljanje Elvira Vatovec Strunjan, učenke in učenci osnovnih šol Sečovlje, Lucija in Cirila Kosmača Piran, Gledališka skupina Flip Piran in Minka Lavrič ter dijakinje in dijaki Gimnazije, elektro in pomorske šole Piran.

Uredništvo


Najbolj brano