“Slovenija predstavlja najvišjo stopnjo biodiverzitete v EU”

“V Sloveniji se srečajo tri makroregije, Podonavje, Alpe in Jadran, na območju 20 kilometrov, zato Slovenija praktično predstavlja epicenter treh eko regij in predstavlja najvišjo stopnjo biodiverzitete v EU,” je izpostavil Mitja Bricelj z Morske biološke postaje Piran na konferenci Ohranjanje morske biodiverzitete: Primeri dobre prakse projektov, ovrednotenih v okviru projektov 4pillars in Adriatic+.

Konferenca   Ohranjanje morske biodiverzitete: Primeri dobre 
prakse projektov, ovrednotenih v okviru projektov 4pillars in 
Adriatic+ na Morski biološki postaji Piran. Foto: Nib
Konferenca Ohranjanje morske biodiverzitete: Primeri dobre prakse projektov, ovrednotenih v okviru projektov 4pillars in Adriatic+ na Morski biološki postaji Piran. Foto: Nib

PIRAN > Na Morski biološki postaji Piran so v ponedeljek predstavili projekta 4pillars in Adriatic+, ki sta vezana na morsko okolje in usmerjena v izboljšanje kvalitete morskega in obmorskega življenjskega prostora.

“Upravljanje z morskim okoljem zahteva sodelovanje znanosti in politike, da ustvarimo skupno polje za napredek v vrednotenju in razumevanju morskih ekosistemov, kjer raziskovalci prinašajo znanstvena odkritja in jih posredujejo odločevalcem, s čimer jim posredujejo vso razpoložljivo znanje in razlage o delovanju morskih ekosistemov. Na drugi strani pa odločevalci prepoznajo kompleksnost in ranljivost morskih sistemov in lahko z znanstveno podkrepljenimi odločitvami ustvarijo okvire za trajnostni razvoj,” je izpostavila vodja Morske biološke postaje Piran Andreja Ramšak.

Koordinator skupine za okolje Eusair Mitja Bricelj pa je poudaril: “V Sloveniji se srečajo tri makroregije, Podonavje, Alpe in Jadran, na območju 20 kilometrov, zato Slovenija praktično predstavlja epicenter treh eko regij in predstavlja najvišjo stopnjo biodiverzitete v EU. To pa posledično predstavlja priložnost za našo državo, da svojo majhnost izkoristi za poligon ohranjanja biodiverzitete in testiranje trajnostnih pilotnih projektov”.

Projekt Adriatic+ je združil projekte in rezultate nadgradil z upravljalskim orodjem, ki je namenjeno podpori sprejemanju odločitev v okviru Pomorskega prostorskega načrtovanja. Predstavitvi projektov je sledila delavnica na temo uporabe in nadgradnje rezultatov projektov. Udeleženci so med drugim ugotovili, da je državna administracija naša šibka točka, ki jo je potrebno ustrezno informirati, razlike med administracijo in uporabniki obmorskega prostora pa premostiti z ukrepi in lastnimi pobudami. Ugotovili so tudi, da Slovenija pri pomorskem načrtovanju z integracijo teritorialnega morja in obalnega pasu lahko predstavlja model v EU, saj druge države v svoje strategije običajno ne vključujejo priobalnega kopnega. Prav tako menijo, da mora Slovenija a čim prej opredeliti cilje dolgoročnih in kratkoročnih sektorskih razvojnih strategij-programov kot ogrodje upravljanja, saj v nasprotnem primeru ne bo mogoče sprejemati odločitev na nižjih ravneh.

Projekta 4pillars in Adriatic+ sta sofinancirana v okviru Jadranskega čezmejnega programa IPA 2007-2013, ustvarjenja pa z namenom prenosa dobrih praks iz predhodno financiranih projektov: NETCET, SHAPE, DeFishGear, HAZADR, BALMAS in SPEEDY.

Spletno uredništvo


Najbolj brano