Deset ur delali, pa nič računali

Portoroški Center za korekcijo sluha in govora se je v petek spremenil v ravno pravšnje delovišče za 85 slikopleskarjev. 22 se jih je pomerilo med sabo, trije so celo prispeli iz Velike Britanije. Mojstri v belem so si zadali, da bodo v desetih urah prepleskali približno 4000 kvadratnih metrov učilnic in hodnikov. 72 osnovnošolcev je imelo pouka prost dan, štirje devetošolci pa so vseeno pomagali mojstrom.

 Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Foto: Zdravko Primožič/Fpa

PORTOROŽ > V portoroškem Centru za korekcijo sluha in govora je potekalo 16. tekmovanje slovenskih slikopleskarjev, ki ga vsako leto pripravijo v drugi regiji, vselej pa v eni od javnih ustanov, kot so šole, vrtci ali bolnišnice. Portoroški center v šestih letih, odkar deluje na zdajšnji lokaciji na Sončni poti, še ni bil celovito prepleskan. Ravnatelj Marko Strle je pojasnil, da so ga želeli odeti v živahnejše barve. Belo so zamenjali z lešnikovo in svetlo zeleno.

Zamisel za takšna tekmovanja s humanitarno noto se je porodila Branku Goričanu, ki še zdaj vodi organizacijski odbor. Organizacijo prireditve pa je leta 2003 prevzela Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije.

Učenci Martin Ilievski, Matjaž Stanša, Aleks Žiber Tuljak in Adel Redžić, so delovno izkušnjo opisali kot “odlično na kvadrat”. Zanjo so se odločili, ker razmišljajo o slikopleskarskem poklicu. V tem primeru bi se morali že v kratkem vpisati na eno od dveh srednjih strokovnih šol, najbližja je v Kranju, druga pa v Mariboru. Učence je zanimalo tudi, kako je v službi.

Mojstrom za barve sta na pomoč priskočila piranski župan Peter Bossman in predsednik države Borut Pahor. Očitno sta se dobro odrezala in bila tudi dovolj natančna, sicer ju ne bi pohvalila izurjena slikopleskarja, ki sta se doslej udeležila vseh humanitarnih tekmovanj.

V sekcijo slikopleskarjev obrtno-podjetniške zbornice je vključenih 650 slikopleskarjev. “1100 jih ima v Sloveniji registrirano dejavnost. Več kot 40 odstotkov tovrstnega dela pa se opravi z neregistrirano dejavnostjo,” je zgovorne podatke nanizal sekretar slikopleskarskih sekcij pri zbornici Igor Pipan. Ponosen je, da se vključujejo v mednarodne povezave. Prek evropskega združenja so povabili britanske kolege, vabilu so se odzvali mojster in dva dijaka. “Tam šolanje traja tri leta, prav toliko pa tudi učenje ob mojstru. Podobno imajo urejeno v Avstriji in Nemčiji. Imajo nižjo brezposelnost kot v Sloveniji, dela na črno skoraj ne poznajo,” pravi Pipan.

MIRJANA CERIN


Najbolj brano