Koper - prestolnica plemena sladkosnedih

Največja slovenska gastronomska prireditev na odprtem Sladka Istra je ponovno upravičila sloves najbolj množično obiskane tovrstne prireditve. Največja gneča je bila v soboto zjutraj, predvsem na Pristaniški ulici, kjer so se sladkega željni le stežka in s kar nekaj potrpljenja prebijali do ponudnikov slaščic. Sobotni utrip pa je občutno popestrila letošnja novost in sicer Vip palačinkarija, kjer se je v peki med drugim preizkusila tudi igralska ekipa priljubljene televizijske nadaljevanke Ena žlahtna štorija, in požela val navdušenja.

KOPER > VIP palačinkarija je bila sicer dobrodelne narave, ponev pa so poleg ekipe Ene žlahtne štorije vihteli tudi Darja Zgonc, Tomaž Klepač, Tinkara Kovač, plavalec Matjaž Markič in številni drugi.

Pristaniška ulica je bila večinoma rezervirana za domače ponudnike slaščic, Taverna je bila tradicionalno zavetje za ljubitelje čokolade, ploščad pred luško Kapitanijo za ljubitelje žlahtne kapljice, na Ukmarjevem trgu pa je prevladovala ponudba “Sladka Slovenija”, kjer so se predstavila tudi številna turistična društva in hoteli od drugod po Sloveniji.

Iz Turistične organizacije Koper so sporočili, da so v dveh dneh prodali kar 115 tisoč degustacijskih kuponov oziroma 40 odstotkov več kot lani. Po njihovih ocenah je Sladko Istro v dveh dneh obiskalo rekordno število obiskovalcev, ocenjujejo, da jih je v Koper prišlo rekordnih 50 tisoč.

A gneča organizacijski ekipi sedme Sladke Istre ni povzročala težav, saj je ta postala že dobro naoljen stroj. Tudi letos so bile na številnih koncih na voljo stojnice za nakup kuponov, kjer so obiskovalci hitro prišli do “vstopnic” za sladke grehe. Prav tako se organizatorji vsako leto potrudijo z dodatnimi spremljevalnimi aktivnostmi (gastronomsko in enološko obarvane delavnice, kotički, posvečeni otroškim delavnicam ...), ki še dodatno popestrijo sicer zelo pestro slaščičarsko ponudbo.

Letos se je predstavilo kar 160 ponudnikov s približno 500 različnimi sladicami, med katerimi pa zadnja leta žal prevladujejo večinoma kroštole, krofi, palačinke, medtem ko na natečajih Sladke Istre redno zmagujejo bolj prefinjene sladice. Tako je bilo tudi letos, ko je prvo in drugo mesto za najboljšo torto odnesla ljubljanska slaščičarna Fetiche Patisserie. Njihovi torti so cenili tudi obiskovalci, saj se je pred njihovo stojnico oba dneva vila dolga vrsta. Dekleti iz ljubljanske slaščičarne pa sta med serviranjem sladic suvereno dejali, da če bi naredili še eno torto, bi odnesli še tretje mesto. Med pisano množico obiskovalcev smo zasledili tudi koprskega kuharja Andreo Odogasa, ki se je pred kratkim vrnil iz slovite Nome, kjer je opravil trimesečni staž, in opozoril, da Sladki Istri primanjkuje bolj drznih, nekonvencionalnih, izvirnih sladic. Želja obiskovalcev po drugačnih slaščicah očitno obstaja, saj je sodeč po prazni stojnici v nedeljo, dan prej vse zaloge pokurila tudi portoroška restavracija Tomi, ki si je letos prislužila prvo mesto za najbolj izvirno slaščico. Zlata figa z limono na želeju iz rumenega muškata je v poplavi konvencionalnih slaščic pozitivno izstopala.

BILJANA PAVLOVIĆ


Najbolj brano