Sladek konec tedna na koprskih trgih

Ta konec tedna se bo na že devetem festivalu sladic in sladkih izdelkov Sladka Istra predstavilo rekordno število ponudnikov, prispela pa bodo tudi zveneča imena iz sveta kulinarike.

Obiskovalci Sladke Istre ne bodo imeli samo možnosti 
nakupa  raznovrstnih sladkih dobrot, temveč bodo lahko 
spremljali kuharske šove in sodelovali na slaščičarskih delavnicah.
Obiskovalci Sladke Istre ne bodo imeli samo možnosti nakupa raznovrstnih sladkih dobrot, temveč bodo lahko spremljali kuharske šove in sodelovali na slaščičarskih delavnicah. 

KOPER > Sladka Istra se bo letos razkropila po mestu. Stojnice bodo na Titovem, Prešernovem, Staničevem, Gortanovem in Carpacciovem trgu ter v Taverni, razporejene bodo po tematskih sklopih in letos jih bo več kot 160. Predstavilo se bo približno 130 ponudnikov najrazličnejših sladkih dobrot, ne samo iz slovenske Istre, pač pa tudi iz drugih slovenskih krajev ter tujine.

Ne bo manjkala niti ponudba veganskih sladic, sladic brez alergenov in pasjih sladic oziroma priboljškov. Pokušina sladkih dobrot bo, kot je to bilo v prejšnjih izvedbah tega dogodka, mogoča z degustacijskimi kuponi, prav tako bo neposredno pri ponudnikih na stojnicah možno kupiti večje količine sladkih izdelkov.

Tudi letos bo festival zaznamoval bogat spremljevalni program, med katerim se bodo obiskovalci učili peči kroštole in fritule, na vodenih degustacijah bodo spoznali sladka vina, piva in koktajle ali spremljali kuharske šove priznanih kulinaričnih mojstrov. Poleg domačinov Davida Baisa in Tomaža Bevčiča bo prišla tudi aktualna zmagovalka MasterChef Slovenija Sara Rutar in Sašo Miljuševič, zmagovalec MasterChef Slovenija 2015. Na Sladki Istri 2017 se bo prvič predstavil tudi kralj panettona in najboljši slaščičar Italije za leto 2017 Andrea Tortora, sicer vodja slaščičarskega programa luksuznega hotela v Dolomitih Rosa Alpina in njegove restavracije St. Hubertus, ki se lahko pohvali z dvema Michelinovima zvezdicama. Chef Tortora se bo občinstvu Sladke Istre predstavil v soboto, 23. septembra, ob 15. uri, na Titovem trgu, z delavnico 100 % panettone.

V soboto bodo ob 14.30 na svoj račun prišli tudi vsi ljubitelji kremnih rezin. Priznani slaščičar Sebastiano Scaggiante iz legendarne tržaške slaščičarne Eppinger Caffè bo namreč na Gortanovem trgu razrezal približno petmetrsko kremno rezino cremo carsolino, s katero se je letos poleti vpisal v Guinnessovo knjigo rekordov.

Letošnja Sladka Istra bo znova priložnost za srečanje abrahamovcev oziroma vseh, ki so ali še bodo v letu 2017 dopolnili 50 let. Srečali se bodo v soboto ob 17.30 na Titovem trgu, ko bodo skupaj nazdravili s penino Vinakoper in se posladkali s torto slaščičarne Klasika. Prav tako v soboto ob 18.30 bodo proslavili 60-letnico Kavarne Triglav. Več na www.sladka-istra.si in facebook strani Sladka Istra.

ALENKA PENJAK


Najbolj brano