Sladek konec tedna na Bonifiki (foto+video)

Že prvi dan festivala sladic in sladkih izdelkov Sladka Istra je obiskalo precejšnje število sladkosnedov. Na 9. ediciji festivala se predstavlja rekordno število ponudnikov, prispela pa so tudi zveneča imena iz sveta kulinarike, na primer najboljši italijanski slaščičar leta 2017 Andrea Tortora, ki je predstavil eno najbolj tipičnih italijanskih sladic - panettone -, a v precej drugačni preobleki.

 Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Andrea Tortora je vodja slaščičarskega programa luksuznega hotela v Dolomitih Rosa Alpina in njegove restavracije St. Hubertus, ki se lahko pohvali z dvema Michelinovima zvezdicama. Na delavnici, poimenovani 100% panettone, je predstavil dva zanimiva recepta, kako domiselno uporabiti star, suh panetton.

Delček priprave prve sladice, v kateri je križal recept italijanskih canederlov s panettonom, si lahko ogledate v spodnjem videu.

Sladko Istro je letos obiskalo 30.000 ljudi. Izkupiček od nakupa sladic in sladkih izdelkov na stojnicah Mestne občine Koper, Kluba študentov občine Koper in Radia Koper so namenili humanitarnemu projektu Botrstvo, dobrodelnost pa so obiskovalci z nakupom izkazali še projektu Sladki nasmehi. A prav vsi slaščičarji in ustvarjalci sladkih dobrot so poželi hvalo in prispevali k nasmejanim čokoladnim obrazom. In kogar je ob sladkih dobrotah zamikalo vino, ni ostal suhih ust, saj so bile na Sladki Istri še vinske degustacije. Organizatorji so poskrbeli tudi za zabavo za najmlajše, pozno popoldne pa so se na prireditvi srečali tisti, ki so oziroma še bodo v letošnjem letu praznovali 50. rojstni dan. Korak dlje so letos organizatorji Sladke Istre storili, ko so v goste povabili tuje vrhunske kuharje, prihodnje leto pa bodo pripravili še nekaj več, zatrjuje Andreja Čmaj Fakin iz Turistične organizacije Koper. Sladka skrivnost bo počakala do prihodnjega leta.

Po zmiksanju vseh sestavin (star panetton, moka, kakav, ricotta (italijanska skuta), sladkor in čaj earl grey) je segrel japonski žar na plin, ki ima številne polkrožne vdolbine, in pazljivo spekel kroglice.

V drugem receptu pa je star panetton, ki ga je posul z rjavim sladkorjem, zapekel s plinskim grelnikom. Zraven je serviral sladoled ter mlečne kokice in mlečne liste.

Pred tem pa so na svoj račun prišli tudi vsi ljubitelji kremnih rezin. Priznani slaščičar Sebastiano Scaggiante iz legendarne tržaške slaščičarne Eppinger Caffè je razrezal približno petmetrsko kremno rezino cremo carsolino, s katero se je letos poleti vpisal v Guinnessovo knjigo rekordov.

Predstavlja se sicer približno 130 ponudnikov najrazličnejših sladkih dobrot, ne samo iz slovenske Istre, pač pa tudi iz drugih slovenskih krajev ter tujine.

Več o letošnjih zmagovalcih: Najboljše sladice Sladke Istre 2017 so ...

BP


Najbolj brano