Skupina Istrabenz v četrtletju z 2,5 milijona evrov izgube

Skupina Istrabenz je v prvih treh mesecih letos ustvarila 5,9 milijona evrov prihodkov, kar je 31 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Skupina je uspela za 34 odstotkov znižati čisto izgubo, ki je dosegla 2,5 milijona evrov, je razvidno iz poročila o poslovanju, danes objavljenega na spletnih straneh Ljubljanske borze.

Skupina Istrabenz je v prvih treh mesecih letos ustvarila 5,9 
milijona evrov prihodkov, kar je 31 odstotkov več kot v 
enakem obdobju lani. Foto: STA
Skupina Istrabenz je v prvih treh mesecih letos ustvarila 5,9 milijona evrov prihodkov, kar je 31 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Foto: STA

KOPER > Višji četrtletni prihodki od prodaje skupine Istrabenz so posledica večjih prihodkov v turistični dejavnosti. Ob tem v družbi poudarjajo, da je obdobji nemogoče primerjati, saj se je lani izvajala investicija v prenovo hotela Apollo in delno Grand hotela Portorož ter termalno-bazenskega kompleksa, družba Istrabenz turizem pa je takrat poslovala z manjšim številom razpoložljivih zmogljivosti.

Holdinška družba Istrabenz, matična družba skupine, je v prvem četrtletju ustvarila 128.000 evrov prihodkov od prodaje, čista četrtletna izguba pa je znašala 933.000 evrov in je bila za pet odstotkov nižja kot v enakem obdobju lani. Finančni dolg holdinške družbe Istrabenz je konec marca znašal 145,9 milijona evrov in se je v letni primerjavi zvišal za 708.000 evrov.

Skupina Istrabenz turizem, ki poleg matične družbe Istrabenz turizem zajema še družbe Grand hotel Adriatic iz Opatije, Thai iz Italije in Istrabenz hoteli Portorož, je v prvih treh mesecih prihodke povečala za 37 odstotkov na 5,6 milijona evrov, čisto izgubo pa je uspela z lanskih 4,1 milijona evrov znižati na 3,3 milijona evrov.

Medtem ko so v poročilu v prvem četrtletju še zajeti podatki o poslovanju odvisne družbe Actual IT, teh v poročilu za drugo četrtletje ni več pričakovati. Istrabenz je namreč 12. februarja 73,77-odstotni delež v tej družbi, ki je na ravni skupine v prvem četrtletju ustvarila 2,3 milijona evrov prihodkov in 90.393 evrov čistega dobička, prodal italijanski družbi DBA Lab, pogodba o prodaji pa je začela veljati za 21. aprila.

Marca je sicer prišlo do spremembe v lastništvu Istrabenza. Italijanska družba KB1909 je namreč svoj 15,9-odstotni delež v Istrabenzu prodala hrvaški družbi Hoteli Cavtat, ki pred tem ni imela v lasti delnic Istrabenza.

STA


Najbolj brano