Primorci moramo ostati složni

Čeprav je v soboto še nekaj pred 10. uro nad izolskim trgom Lonka rosilo, so ga uro zatem, ko je nanj prikorakalo več kot 150 praporščakov, osvetljevali močni sončni žarki. Med proslavo ob 67. obletnici priključitve Primorske k matični domovi je šlo Izolanom na roko tudi nebo. 6000 do 7000 obiskovalcem, tudi s poplavljenih predelov Slovenije, so pripravili sprejem, kot se za takšno obeležitev spodobi.

 Ob 12.30 so Lonko preplavile   bele golobice. Belega goloba, simbol miru,  ima v svojem grbu tudi  izolska občina. Prihodnje leto bo proslava v Tolminu. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Ob 12.30 so Lonko preplavile bele golobice. Belega goloba, simbol miru, ima v svojem grbu tudi izolska občina. Prihodnje leto bo proslava v Tolminu. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

IZOLA > Slavnostni govornik, častni predsednik ZZB za vrednote NOB Slovenije Janez Stanovnik, je spomnil na požig tržaškega narodnega doma in streljanje na Tigrove junake v Bazovici, pa tudi na goriško fronto, razglasitev prve slovenske republike v Kobaridu in oklic Franceta Bevka, predsednika slovenskega narodno-osvobodilnega sveta, priključitve Primorske k domovini ... “16. septembra leta 1943 je vrhovni plenum OF sprejel zgodovinski proglas o priključitvi Primorske. S tem je bil dosežen stoletni cilj o združeni Sloveniji,” je z gromkim glasom poudaril Stanovnik. Opozoril je tudi, da je Nemčija po brezpogojni kapitulaciji sprejela načela in vrednote zaveznikov. “Kako pa je pri nas?” se je vprašal. “Spomnil vas bom samo na besede velikega italijanskega pesnika Danteja, ki jih je izrekel Vergilu, ko je obhodil deveti krog pekla, kjer prestajajo kazen narodni izdajalci: 'Ne oziraj se nanje, ampak glej in hodi naprej'.”

Izolski župan Igor Kolenc je poudaril, da so Primorci pred 67 leti složno in brez oklevanja naredili vse, kar je bilo potrebno. “Naj nam bo v poduk, da lahko le takšen odnos, ki temelji na sodelovanju, pripelje do kakovostnih rezultatov. Lahko smo upravičeno zaskrbljeni nad dogajanjem v državi. Želimo si, da se prekine trend naraščanja družbene neenakosti in se v družbeno življenje, predvsem politiko, vrne odgovornost. Vsi skupaj lahko stisnemo zobe ob nepriljubljenih ukrepih, a ne tako, da se iz dneva v dan opazuje vse večji razkorak med nepriljubljenimi ukrepi za ljudi in praznimi besedami politike, ki sama ravna drugače.”

Na odru so se zvrstili Orkester Slovenske vojske, Tržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič, otroški in mladinski pevski zbori koprske glasbene in osnovne šole, folklorna skupina Kamenčki iz Sežane in OŠ Livade, izolske plesalke Balerime in plesnega studia Lai, mažoretke iz Povirja ter številni primorski glasbeniki in pevci, med katerimi je občinstvo še posebej toplo sprejelo Izolana Rudija Bučarja. Voditeljica Lara Jankovič je prireditev opisala kot genialno. “Imela je močan domoljubni in čustveni naboj, spomnila je na zgodovino in ponudila pogled v prihodnost.” Všeč ji je bilo, da je vključevala veliko otrok. Zvonka Radojevič ni prikrivala, da se ji je uresničila želja, ki jo je vtkala v scenarij: “Povezalo se je 600 posameznikov, ki so sodelovali pri prireditvi, in desetkrat več obiskovalcev.”

Proslava je stala 60.000 evrov. “Samo za najem tehnične opreme s tremi velikimi platni smo porabili 25.000 evrov. 90 rediteljev je delalo prostovoljno,” je pojasnil predsednik organizacijskega odbora in Združenja borcev za vrednote NOB Slobodan Radujko. Levji delež stroškov je krila izolska občina, odzvale pa so se tudi druge primorske občine in ministrstvo za kulturo.

MIRJANA CERIN


Najbolj brano