Skrito sporočilo na kipu Tartinija

Med 3D skeniranjem kipa Giuseppeja Tartinija v Piranu so na violini odkrili do sedaj še neznan napis. Avtor kipa Antonio Dal Zotto je svoji pokojni ženi Idi Lessiak Naya Dal Zotto pustil čustveno posvetilo, so sporočili z Zavoda za varstvo kulturne dediščine.

 Foto: STA
Foto: STA

PIRAN > Napis, ki so ga odkrili na violini, se glasi: “Ida Lessiach Naya dal Zotto buona sapidente bella volo' a dio 9-19-1893 il suo Andton dal Zotto”, v prevodu “Ida Lessiach Naya Dal Zotto Dobra modra lepa k bogu vzeta 9-19-1893 tvoj Anton dal Zotto.”

Iz arhivskih virov in literature je znano, da je kiparjeva žena z mnenji in nasveti sodelovala pri nastanku skulpture vse do svoje smrti. Avtor ji je posebno posvetilo napisal na robu violine, ki je gledalcem ostalo skrito 120 let, vse do danes. Raziskave kipa, ki so se začele letos spomladi, bodo potekale vse do konca leta. Na podlagi raziskav bodo strokovnjaki predlagali tudi način ustrezne sanacije te umetnine, piše na spletni strani Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije.

Spletno uredništvo


Najbolj brano