Skozi hišo je tekla reka

“V nekaj minutah se je stemnilo in začelo je liti kot iz škafa, dobesedno,” pravi Dušan Rožac iz Rakitovca o hudi uri, ki je prišla nad vas v torek popoldne. Poplavilo je sedem hiš, nekatere v dveh nadstropjih, štiri hleve, poškodovane so vaške ceste.

Po ulicah Rakitovca je v torek popoldne tekla reka.  Foto: Milan Božič
Po ulicah Rakitovca je v torek popoldne tekla reka.  Foto: Milan Božič

RAKITOVEC > “Videli smo, da je pred hišo po ulici tekla reka, takrat je začelo curljati tudi v hiši - voda je prišla iz zgornjega nadstropja,” je včeraj pripovedoval Ljubo Žigante iz Rakitovca. Hišo ima na vrhu vasi, pod hribom, po katerem je drla 30 metrov široka povodenj. “Voda je začela vdirati v zgornje nadstropje. Da bi odtekla, sem odprl vrata v pritličje in tekla je po stopnicah. A s tako silo, da je zaprla vhodna vrata in v dnevni sobi in drugih prostorih se je hitro nabralo 1,65 metra vode,” opisuje Žigante.

Pod vodo je bilo vse pohištvo, zalilo je električno omarico in števec. “Na srečo ni nihče stal v vodi in je varovalke 'vrglo ven'.” Da je vendarle spravil vodo iz hiše, je nato razbil šipe na vhodnih vratih. Preden so jih lahko odprli, pa so gasilci še izčrpali kakega pol metra vode.

Podobno je bilo pri Žigantovih sosedih in še v nekaj hišah v Rakitovcu. V eni od hiš je sila vode celo vrgla vrata s tečajev. “Takšnega naliva v vasi še ni bilo. Pred 40 leti je bilo podobno, a takrat je bilo mogoče deset centimetrov vode, ne pa toliko kot zdaj, ko je na ulice prineslo ogromno materiala in poškodovalo asfalt. Bili smo skoraj do pasu v vodi, hoditi skoraj ni bilo mogoče, saj je bila moč vode tolikšna, da nas je prevračala,” pravi predsednik Krajevne skupnosti Rakitovec Dušan Rožac.

Domačinom so pri odpravljanju posledic poplave hitro priskočili na pomoč prostovoljni gasilci iz Rakitovca in Movraža ter gasilci brigade iz Kopra, predstavniki civilne zaščite in Komunala Koper.

V hiše, ki so bile poplavljene, so pripeljali tudi stroje za razvlaževanje. “Na srečo so nam vsi pomagali in smo do večera že počistili hišo. Tudi dežurni Elektra Primorske so hitro prišli in zagotovili električni priključek. Dve sobi pa sta nam ostali suhi, tako da smo lahko kljub vsemu prespali doma,” je za pomoč v stiski hvaležen Žigante.

HELENA RACE


Najbolj brano