Skoraj 100 ponudnikov na Dnevih kmetijstva slovenske Istre

V soboto in nedeljo se bodo v Kopru že enajsto leto zapored predstavili pridelovalci od blizu in daleč na sejmu Dnevi kmetijstva slovenske Istre. Tokrat bodo posebno pozornost namenili čebelarstvu in lovstvu, na stojnicah pa se bo predstavilo skoraj sto ponudnikov.

Utrinek z lanskoletne prireditve. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Utrinek z lanskoletne prireditve. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > V treh šotorih, ki jih bodo postavili na parkiriščih za koprsko tržnico, se bo na 2400 kvadratnih metrih predstavilo najmanj 93 razstavljalcev na 132 stojnicah. To je največ doslej, zato organizator, Mestna občina Koper, pričakuje tudi veliko obiskovalcev. Sejem bo odprt v soboto in nedeljo od 9. do 18. ure, vstop pa bo brezplačen.

Predvsem družine z otroki bo tudi letos pritegnila razstava domačih živali avtohtonih pasem; videli bodo lahko istrsko oslico, istrsko ovco, drežniško kozo, krškopoljskega prašiča, štajersko kokoš, pa tudi dva vola, težka po več kot tono, veliko okrasne perutnine, lahko bodo poskusili jahati ponija ...

Zaradi Dnevov kmetijstva slovenske Istre bo od jutri do ponedeljka zaprto parkirišče na modrih conah (dve parkirišči) za rampo koprske tržnice.

Osrednja tema letošnjih Dnevov kmetijstva slovenske Istre bo čebelarstvo. “V Sloveniji imamo največ čebelarjev na število prebivalce in slovenski med je eden najboljših na svetu. Tega ne smemo zanemariti,” poudarja Klavdijo Babič, podpredsednik Obalnega čebelarskega društva Koper, ki bo imelo na sejmu posebno mesto. Med drugim bodo člani društva organizirali ustvarjalne delavnice za otroke, predstavili pa bodo tudi rezultate mednarodnega ocenjevanja medu; najbolje ocenjene medove bo mogoče poskusiti in kupiti.

Kar nekaj prostora bo na sejmu namenjenega tudi Lovski zvezi Koper, ki bo predstavila, kaj vse počnejo lovci in kako skrbijo za divjad ter naravo. “Novost bo javna lovska zaprisega 13 pripravnikov, ki so opravili lovski izpit. Podpisali bodo tudi lovski kodeks, ki ga imamo edini v svetu,” pravi predsednik zveze Fabio Steffe. Lovci bodo pripravili še razstavo divjadi, nudili bodo nasvete za zaščito pridelkov pred divjadjo in svetovali, kako ravnati, če povozimo žival. HR


Najbolj brano