Skok v morje, najboljša osvežitev

Včeraj je povprečna dnevna temperatura na Primorskem presegla 20 stopinj Celzija, kar je za tri do do štiri stopinje več od dolgoletnega povprečja. Skoraj 21 stopinj Celzija je že dopoldne imelo tudi morje.

Čeprav je bilo včeraj morje vzvalovano in nič kaj prijetno za 
plavanje, so nekateri pogumneži v njem (fotografija je s 
koprskega mestnega kopališča) prav uživali. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Čeprav je bilo včeraj morje vzvalovano in nič kaj prijetno za plavanje, so nekateri pogumneži v njem (fotografija je s koprskega mestnega kopališča) prav uživali. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

PRIMORSKA > Tisti, ki so se v minulih dneh pognali med valove, prvi letošnji stik z morjem opisujejo kot “prijetno osvežujoč” in morsko vodo kot “čisto”. V njej niso opazili ne odvečne morske trave ne meduz ali morskih klobukov. Za domačine maj tradicionalno ni kopalni mesec, a se je v zadnjih dneh morje otoplilo na dvajset Celzijevih stopinj, tako da kopalci na istrskih kopališčih, ki sicer še ne obratujejo, niso bili nobena redkost.

Po podatkih oceanografske boje Vida Morske biološke postaje Piran je imelo morje včeraj ob 11. uri na površju 20,7 stopinje Celzija, ozračje nad gladino pa celo 0,3 stopinje manj. Če nekaterih niti to ne prepriča, lahko s kopanjem počakajo do sredine prihodnjega tedna, ko vremenoslovci napovedujejo, da se bo ozračje segrelo na skoraj 30 stopinj Celzija. “Zaradi pregrevanja ozračja utegne nastati kakšna nevihta, vendar najprej, v torek ali sredo, le v Alpah. Ob morju bo ostalo sončno in izjemno toplo najmanj do konca prihodnjega tedna,” pojasnjuje vremenoslovec Agencije za okolje (Arso) Andrej Pečenko.

Čeprav se je morje v teh dneh že precej segrelo, je bilo izjemno toplo tudi 11. junija 2014. Tedaj je oceanografska boja Vida zabeležila 26,9 stopinje Celzija na površju.

Visoke temperature za to obdobje so izkoristili tudi v koprskem javnem zavodu za šport in odstranili balon nad bazenom v Žusterni. Od včeraj ga lahko uporabljajo rekreativci, od 1. junija pa se jim bodo lahko pridružili tudi drugi obiskovalci. MC


Najbolj brano