Škodo bosta ugotavljala izvedenca

Ali je piranski podjetnik Savo Radič dejansko utrpel poslovno škodo, ker piranska občina po njegovem mnenju ni pravočasno komunalno opremila območja v Luciji, kjer je zgradil poslovno stanovanjski objekt, bosta zdaj presojala izvedenca finančne in gradbene stroke. Ko bosta izdelala mnenje, bo o tožbi odločila še koprska sodnica Mirjana Reberc.

Savo Radič je pripravljen tožbo tudi umakniti, če piranska 
občina prizna malomarnost in mu povrne stroške postopka.  Foto: Tatjana Tanackovič
Savo Radič je pripravljen tožbo tudi umakniti, če piranska občina prizna malomarnost in mu povrne stroške postopka.  Foto: Tatjana Tanackovič

KOPER > Piranski podjetnik Savo Radič od piranske občine zahteva 110.000 evrov zaradi škode, ki naj bi mu nastala, ker stanovanj in poslovnih prostorov v Luciji ni mogel prodati že leta 2010 ali 2011, ker je piranska občina območje komunalno opremila šele leta 2013, čeprav je komunalni prispevek v višini 125.000 evrov plačal že leta 2008.

Radič bi sprejel poravnavo

“Meni je žal, da se piranska občina ni pripravljena poravnati, ker s sodnim postopkom nastajajo samo še večji stroški. Pripravljen sem tudi odstopiti od tožbe, če bi piranska občina priznala, da v tem primeru ni ravnala prav in mi pokrila dosedanje stroške tega postopka. Piranska občina je majhna in nima smisla, da se grdo gledamo ali da smo skregani med sabo. Ampak enkrat morajo sprejeti odgovornost za svoja ravnanja,” je včeraj pred koprskim sodiščem za Primorske novice dejal Radič, ki bo pri tožbi vztrajal, dokler piranska občina ne prizna krivde ali pa o njej ne odloči sodišče.

Da niso storili prav nič narobe in da zato nikakor ne morejo biti za nič odgovorni, pa trdijo na piranski občini, kjer pojasnjujejo, da je za domnevno škodo, če je do nje sploh prišlo, odgovoren izključno Radič sam. Kot je že ob začetku spora pojasnila direktorica občinske uprave Janja Pavšič, piranska občina območja ni mogla komunalno opremiti, ker Radič objekta ni zgradil povsem v skladu z gradbenim dovoljenjem in se je tudi zapletalo s predajo njegovih zemljišč občini. “Ta je občini predal šele potem, ko je tudi z našo pomočjo legaliziral objekt,” je že pred časom dejala Pavšičeva. Če občina Radiču leta 2011 ne bi dala soglasja za odmik od ceste, bi Radič še danes imel nedovoljeno gradnjo in objektov sploh ne bi mogel prodati, trdijo na piranski občini.

Prič sodnica ne bo zaslišala

Sodnica Mirjana Reberc je včeraj začela dokazni postopek, v katerem bo pregledala vse listine in pogodbe, zavrnila pa je predloge, da bi zaslišali kar nekaj prič, predvsem uradnikov piranske občine in tožnika samega. “Sodnica je očitno presodila, da ima za odločitev dovolj podlage že v priloženih dokumentih, vendar sem vseeno prepričan, da bi morala zaslišati tudi nekatere priče, saj se lahko nekatere dokumente interpretira na različne načine,” z odločitvijo sodnice ni bil zadovoljen pooblaščenec piranske občine Igor Kocjančič, ki je taki odločitvi sodnice tudi ugovarjal.

Obravnavo so preložili za nedoločen čas, saj morata svoje mnenje, ali je bila Radiču res povzročena poslovna škoda in koliko ta znaša, ugotoviti še cenilca finančne in gradbene stroke. Stroške zanje mora plačati Radič, saj je njuno mnenje zahteval prav on.

TATJANA TANACKOVIČ


Najbolj brano