Skladišče Libertas spet naprodaj

Koprski gradbinec Grafist zbira ponudbe za prodajo nekdanjih skladišč soli Libertas. Ko jih je pred dvema letoma kupil na dražbi koprskih občinskih nepremičnin, je zanje odštel nekaj več kot 414.000 evrov, zdaj pa pričakuje, da se bo našel kupec, ki mu bo za objekt ponudil najmanj 477.853 evrov.

V Grafistu upajo, da bo morebitni kupec za skladišča soli ponudil najmanj 477.853 evrov. Foto: Nataša Hlaj
V Grafistu upajo, da bo morebitni kupec za skladišča soli ponudil najmanj 477.853 evrov. Foto: Nataša Hlaj

KOPER > Po večkratnih neuspešnih dražbah je objekt lastniško prehajal v Grafistove roke, nato zopet v občinski fond nepremičnin, nakar je dokončno pristal pod okriljem koprskega gradbinca, ki pa se ga hoče zdaj odkrižati. Informacija je marsikoga presenetila, pojavili pa so se tudi namigi, da podjetju finančno ne kaže najbolje.

Se je morda umaknil skrivnostni partner, ki ga je lastnik Grafista Ante Guberac omenjal v času nakupa Libertasa in naj bi sodeloval tudi pri dokončanju hotela na Bonifiki? Guberac razlogov, zakaj kar naenkrat prodaja stavbo, ki si jo je pred leti tako želel dodati na seznam svojih številnih nepremičnin v mestu in okolici, ne želi deliti z mediji. “To je poslovna odločitev, ki je v tem trenutku ne bom dodatno pojasnjeval. Če nekaj kupim, me vsi napadajo, če nekaj prodajam, spet ni prav. Tega imam dovolj!” pravi.

Koprsko tožilstvo je konec novembra zahtevalo novo sodno preiskavo za koprskega župana Borisa Popoviča. Tokrat zaradi domnevno sporne prodaje skladišča Libertas koprskemu Grafistu. Čeprav so kriminalisti zaradi suma kaznivega dejanja ovadili tudi zakonita zastopnika Grafista, pa tožilstvo ni našlo dovolj elementov, da bi preiskavo zahtevalo tudi zanju.

Prav tako ni znano, ali sploh pričakuje, da se bo v teh kriznih časih sploh našel kdo, ki bi bil pripravljen kupiti to koprsko stavbo iz leta 1825, potrebno temeljite obnove. Ob nakupu Libertasa je Guberac nizal načrte, kako bi obnovljeno skladišče lahko postalo stičišče s turistično in gostinsko ponudbo, ki bi popestrilo območje severne obvoznice, še posebej, ko in če bodo v prihodnosti zgradili stavbo potniškega terminala.

V zavodu za varstvo kulturne dediščine pravijo, da skladišče ni razglašeno za spomenik, varovanje objekta pa je opredeljeno v planskih aktih. Z novo namembnostjo se ne sme okrniti zunanje lupine in lesene strešne konstrukcije. Sprememba tlorisnega in višinskega gabarita objekta pa tudi ni dopustna, opozarjajo v zavodu.

Iz nepremičninskega oglasa je med drugim razbrati, da je nepremičnina obremenjena z maksimalnima hipotekama, ki pa bosta izbrisani po plačilu kupnine. Gre za milijon evrov težko hipoteko v korist Factor banke in dva milijona evrov hipoteke, ki jo je Hypo Alpe Adria Bank vpisala na Grafistovi parceli v Oltri v Ankaranu.

NATAŠA HLAJ


Najbolj brano