Sindikati vodstvo izolske bolnišnice pozivajo k čimprejšnjemu sestanku

Po napovedi, da bodo v Splošni bolnišnici Izola januarske in februarske plače izplačali v dveh delih in mimo zakonskih rokov, v sindikatu KS-90 pozivajo v. d. direktorja bolnišnice Radivoja Nardina, naj se v najkrajšem možnem času dobijo in skušajo razrešiti situacijo.

Po napovedi, da bodo v Splošni bolnišnici Izola januarske in februarske plače izplačali v dveh delih in mimo zakonskih rokov, v sindikatu KS-90 pozivajo v. d. direktorja bolnišnice Radivoja Nardina, naj se v najkrajšem možnem času dobijo in skušajo Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Po napovedi, da bodo v Splošni bolnišnici Izola januarske in februarske plače izplačali v dveh delih in mimo zakonskih rokov, v sindikatu KS-90 pozivajo v. d. direktorja bolnišnice Radivoja Nardina, naj se v najkrajšem možnem času dobijo in skušajo Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Časa za dosego rešitve, ki bo vzdržna za vse, je še dovolj, meni Damjan Volf.

V primeru izolske bolnišnice se v sindikatu zdravstva in socialnega skrbstva pri Konfederaciji sindikatov 90, ki je reprezentativni sindikat v bolnišnici, ne morejo znebiti občutka, da jih je vodstvo obvestili “šele takrat, ko je zadeva bila ad acta”, je ocenil sindikalist Volf.

Na ministrstvu za zdravje so zapisali, da so ravno zaradi več let trajajočih likvidnostnih težav izolski bolnišnici pred dobrim letom dni naložili, naj pripravi sanacijski program in o njegovem izvajanju obvešča svet zavoda in ministrstvo. Glede na zadnje razpoložljive podatke se učinki izvajanja sanacijskega programa kažejo na zaustavitvi naraščanja izgube, kar je skladno s projekcijo poslovanja glede na sanacijski načrt, so zapisali na ministrstvu. Ministrstvo od vodstva bolnišnice pričakuje, da bo spoštovalo zakonodajo glede izplačila plač in da bodo situacijo razrešilo v čim krajšem času.

Nardina je Volf zato javno pozval, naj se v najkrajšem možnem času dobijo in naj jim “predstavi vzroke, ne pa izključno samo posledice, in da tudi nam pove, kaj dejansko bo naredil pri tistih odgovornih osebah, ki so krive za nastalo situacijo”.

Navajanje obveznosti po izplačilu plačnih nesorazmerij Volf razume kot izgovor. “Dejstvo je, da je ta zadeva bila jasna že več kot pol leta nazaj in da bi vsak odgovorni delodajalec to moral dati v svojo finančno poročilo” ter v tem času narediti vse, da plače ne bi bile ogrožene, ocenjuje.

Glede možnosti, da bi 19. februarja prišlo do protestne prekinitve dela v bolnišnici, je Volf poudaril, da bi stavka prizadela tudi bolnike in da se zavedajo, da bo treba napeti vse sile, da do takšne oblike zaostrovanja vendarle ne bo prišlo.

Časa do izplačila januarskih plač je po njegovih besedah kljub vsemu še dovolj, zato od vodstva bolnišnice pričakuje, da bo navezalo stik z reprezentativnimi sindikati in strokovnjaki ter da bodo skupaj potem našli rešitev, ki bo vzdržna tako za delodajalca kot za vse zaposlene.

Oglasil se je tudi član sveta zavoda izolske bolnišnice Marko Štrkalj, ki je izrazil ogorčenost in zaskrbljenost nad dogajanjem. “Svet zavoda o tako hudi problematiki slabega denarnega toka sploh ni uradno seznanjen, kar opravičuje dvome, ki sem jih kot edini član sveta zavoda izrazil že ob imenovanju gospoda Radivoja Nardina za v. d. direktorja bolnišnice,” je navedel.

Štrkalj je ob tem javno zahteval tudi sklic izredne seje sveta zavoda.

STA


Najbolj brano