Sindikati ob napovedi izplačila avansa previdni

V sindikatih, ki sta za 11. februar napovedala stavko, so do napovedi, da bo Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) predčasno izplačal avans in tako zagotovil denar za januarske plače v izolski bolnišnici, zadržani. V Fidesu se bodo o nadaljnjih korakih odločili po prejemu uradnega dopisa, v KS 90 opozarjajo na sistemske težave.

 Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Foto: Tomaž Primožič/Fpa

IZOLA > V osnovni enoti Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije (Fides) v Splošni bolnišnici Izola (SBI) so po besedah vodje stavkovnega odbora Andreje Smajila dogovorjeni, da počakajo na uradni dopis. "Šele po tistem, ko dobimo uradni dopis, bomo sporočili, kaj in kako naprej," je dodala.

V sindikatu delavcev zdravstva in socialnega skrbstva, ki so se danes pridružili za 11. februar napovedani opozorilni stavki, so prav tako zadržani. Na žalost so sindikatom in delavcem v preteklosti prevečkrat dajali obljube, je povedal Damjan Volf iz Konfederacije sindikatov 90. "Verjeli bomo in tudi potem prekinili vse naše stavkovne aktivnosti šele takrat, ko bo prišel denar na tekoče račune zaposlenih," je dejal.

Na današnjem sestanku ministrice za zdravje, direktorja ZZZS in direktorja združenja zdravstvenih zavodov so se namreč dogovorili, da bo ZZZS nekaterim bolnišnicami, vključno z izolsko, 10. februarja predčasno izplačal tretji del mesečnega avansa za februar, da bodo lahko izpolnile obveznosti do zaposlenih iz naslova plač. Prav v Izoli so se v zadnjih dneh razmere najbolj zaostrile. Zaradi izplačila iz naslova odprave plačnih nesorazmerij naj bi zaposlenim januarske plače izplačali v dveh delih, in sicer 10. februarja ter 27. februarja. Posledično so opozorilno stavko že prejšnji teden napovedali v Fidesu, danes pa so se jim pridružili tudi v sindikatu delavcev zdravstva in socialnega skrbstva.

Do tedaj bodo torej nadaljevali s stavkovnimi aktivnostmi, ki jih bodo v primeru izplačila plač prekinili, saj tudi ne bodo imeli več legitimnosti za izvedbo stavke. Obenem pa Volf opozarja, da je ne glede na morebitno pravočasno izplačilo januarskih plač zadeve reševati sistemsko.

"V nasprotnem primeru se bo kaj hitro zgodilo, da bo podobna težava v mesecu februarju, marcu, aprilu, maju oz. najkasneje pa v mesecu decembru, ko se bo v celoti odprlo napredovanje v plačilne razrede," je opozoril in dodal, da je zgodbo treba začeti reševati že zdaj.

STA


Najbolj brano