Sindikat toži Adriatic Slovenico

Sindikat Adriatica Slovenice (AS) je oktobra vložil tožbo proti zavarovalnici. Ta namreč nagrade za poslovno uspešnost za leti 2011 in 2012 ni izplačala vsem zaposlenim, kakor je tedaj določal pravilnik o plačah. Prvi mož AS Gabrijel Škof meni, da je tožba neutemeljena in da je cilj uprave, da nagradi najbolj zaslužne.

Predsednik uprave AS Gabrijel Škof pravi, da nagrajujejo 
najbolj zaslužne, v sindikatu pa menijo, da bi vsaj pri izplačilih 
poslovne uspešnosti za leti 2011 in 2012 to spodbudo morali 
dobiti vsi zaposleni.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Predsednik uprave AS Gabrijel Škof pravi, da nagrajujejo najbolj zaslužne, v sindikatu pa menijo, da bi vsaj pri izplačilih poslovne uspešnosti za leti 2011 in 2012 to spodbudo morali dobiti vsi zaposleni.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Sindikat in vodstvo koprske zavarovalnice AS je sprlo nagrajevanje za dobre poslovne dosežke oziroma izplačila za poslovno uspešnost. Spor se vleče že vse od leta 2012 in nekaj časa je kazalo, da bosta strani morda še našli dogovor. Letos jeseni, ko sprejemljive rešitve ni in ni bilo, pa so v sindikatu ocenili, da manevrskega prostora ni več. Odločili so se za sodno pot, sicer bi zadeva lahko zastarala.

Sindikat: nagrade vsem!

Predsednica sindikata Miljana Steiner je potrdila, da je sindikat oktobra vložil tožbo: “Menimo, da je vodstvo s tem, ko poslovne uspešnosti za leti 2011 in 2012 ni izplačalo vsem, temveč dvema tretjinama zaposlenih, kršilo kolektivno pogodbo in tedanji pravilnik o plačah. Ta je tedaj določal, da so do tega izplačila upravičeni vsi zaposleni.” Kasneje je uprava pravilnik spremenila; tovrstna nagrada ne pripada več vsem zaposlenim, zato se tožba sindikata nanaša zgolj na izplačili za obdobje dveh let.

Škof: nagrade le najbolj zaslužnim

V upravi zavarovalnice menijo drugače. Predsednik uprave Gabrijel Škof pravi, da izplačilo poslovne uspešnosti ni obveza delodajalca, temveč uprava odloči, ali jo bo izplačala ali ne. “Mi smo se odločili, da to spodbudo izplačujemo, če seveda to rezultati omogočajo. A ne vsem! Nagrajujemo tiste, ki so najbolj zaslužni - dve tretjini zaposlenih. Lahko bi črto potegnili tudi više ali pa niže. Sindikat pa meni, da so do tega upravičeni vsi.”

O merilih nagrajevanja odloča uprava. “Ne, izplačil ne delimo kar na pamet. Upoštevamo kvartalna ocenjevanja delovne uspešnosti in dodatne delovne uspešnosti vsakega posameznika,” je še pojasnil Škof.

Adriatic Slovenica letos pričakuje za 294 milijonov evrov bruto premij. Vse bolj stavi na osebna zavarovanja, saj omogočajo večjo rast. Svojo uspešnost pripisujejo tudi prilagodljivosti. Okrepili se bodo na hrvaškem trgu, umikajo pa se s srbskega trga. Poslovanje na trgih držav, ki niso v EU, je težje, pravi prvi mož AS Gabrijel Škof: “Ocenili smo, da se srbska zakonodaja prepočasi harmonizira z evropsko. Zato se umikamo s tega trga.” Potem pa je še dodal: “Bi še malo vztrajali, če bi bili rezultati odlični ... No, obseg našega poslovanja na tem trgu je res majhen, ne zberemo niti dva milijona evrov premij. Tamkajšnja družba je naprodaj, smo v fazi zbiranja ponudb.” Škof poudarja, da je hrvaški trg zdaj, ko so sosedi v EU, perspektivnejši kot srbski. Spomladi so na Hrvaškem ustanovili podružnico AS Osiguranje, nedavno so začeli s trženjem avtomobilskih zavarovanj, z novim letom bodo na tem trgu prisotni kot kompozitna zavarovalnica. Zavarovalnica AS je sicer trdno zasidrana na drugem mestu; je druga največja med slovenskimi zavarovalnica in druga v regiji jugovzhodne Evrope. Njen tržni delež je v zadnjih štirih letih rasel, zdaj se giblje pri 15,5 odstotka na celotnem trgu zavarovanj. Pri nadstandardnih zdravstvenih zavarovanjih so na prvem mestu, pri dopolnilnem zdravstvenem zavarovanju pa na tretjem. Glede premije za prostovoljno zdravstveno zavarovanje pravijo, da je v kratkem ne bodo zvišali.

V sindikatu še opozarjajo, da se je uprava že pred časom zavezala, da bo s sindikatom sklenila dogovor glede poslovne uspešnosti. Kljub opozorilom sindikata in tudi pozivu sveta delavcev tega doslej ni storila.

V upravi zavarovalnice so glede teh izplačil enako vneto prepričani v svoj prav, tako da bo zdaj odločalo sodišče. Škof napoveduje, da bodo - če bo sodišče dalo prav sindikatu - poiskali druge poti, da bodo nagradili najbolj zaslužne zaposlene.

SONJA RIBOLICA


Najbolj brano