Sindikat: “Vsi mi smo Saša”

“Zahtevamo, da nas Pošta Slovenije prizna kot reprezentativni sindikat in nas znova povabi za pogajalsko mizo, sicer si bomo to izborili preko ulice,” je predsednik Sindikata poštnih delavcev KS90 Saša Gržinič strnil zahteve članov. Ti so se skupaj s podporniki - skupaj jih je bilo več kot sto - včeraj zbrali na javnem zboru v središču Kopra.

Članom Sindikata poštnih delavcev-KS90 so se na zboru na 
muzejskem trgu v Kopru  pridružili tudi številni podporniki.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Članom Sindikata poštnih delavcev-KS90 so se na zboru na muzejskem trgu v Kopru pridružili tudi številni podporniki.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Napad na enega je napad na vse nas, so se strinjali udeleženci včerajšnjega javnega zbora Sindikata poštnih delavcev KS 90 (SPD-KS90).

Izločeni iz socialnega dialoga

Ta je sredi aprila opozoril, da delodajalec po neuspešnih pogajanjih pritiska na sindikate in sindikalnega zaupnika, ki je preobremenjene delavce pozval, naj delajo skladno s predpisi in nič več. Pošta Slovenije Sindikatu poštnih delavcev KS90 ne priznava reprezentativnosti in ga izključuje iz socialnega dialoga. Vodstvo družbe zavrača povezavo med tema dogodkoma in pogajanja nadaljuje s samo enim, večinskim sindikatom v podjetju. Temu so se v SPSD-KS90 uprli tudi z včerajšnjim javnim zborom v Kopru, prišli pa so izkazat tudi javno podporo Saši Gržiniču, Koprčanu, ki vodi ta sindikat. Po pozivu članom v zimskih mesecih, naj delajo osem ur na dan in v skladu z internimi akti, in opozorilu o nevzdržnih delovnih razmerah je Gržinič od delodajalca dobil opozorilo pred redno odpovedjo o zaposlitvi.

“Predvsem sem prišel podpret Saša Gržiniča, ki je kaznovan neupravičeno. Osebno pa me moti tudi odnos delodajalca: nekoč prijateljski odnosi, kjer je seveda vsak izpolnjeval svoje delo, so v zadnjih desetih letih postali katastrofalni. Svoje delo obožujem, a dejstvo je, da se je skupna teža pošiljk in drugega materiala, ki ga raznašamo, močno povečala. In potem poslušamo očitke, da nam produktivnost pada ...” je povedal poštar iz Kopra David Krepek.

“Prišlo smo, da pokažemo svoje nasprotovanje brutalni diskreditaciji, grožnjam in vsem ostalim represivnim potezam delodajalca. Napadli so Saša in s tem vse nas, ki nam je še mar za to družbo. Vsi mi smo Saša,” je povedala Diana Kos, nekdanja predsednica tega sindikata.

Reprezentativnost SPD-KS 90 doslej ni bila vprašljiva, je včeraj zatrdil generalni sekretar Obalne sindikalne organizacije Damjan Volf: “Socialni dialog je vedno potekal z dvema reprezentativnima sindikatoma. Tako je bilo tudi v zadnjih pogajanjih, vse do točke, ko je SPD-KS90 na podlagi večine članstva zavzel stališče, da ne bo podpisal ponujene podjetniške pogodbe.”

Podobno meni tudi Gržinič: “Očitno nas želijo izločiti iz pogajanj, ker nismo podpisali ponujenega dogovora. A mi ga nismo podpisali, ker za to nismo imeli mandata svojih članov.

Pošta: SPD-KS90 ni reprezentativen

Na Pošti Slovenije so še pred javnim zborom sindikata v izjavi zapisali, da dosledno spoštujejo vse pravice delavcev do sindikalnega udejstvovanja in izvajanja sindikalne dejavnosti, tudi v primeru delovanja SPD-KS90. Zatrdili so še, da vprašanje reprezentativnosti SPD-KS90 nikakor ni povezano s pogajanji glede sklenitve dogovora.

Še naprej si bodo prizadevali za nadaljevanje socialnega dialoga ter za čimprejšnjo uskladitev odprtih vprašanj, pri čemer pa pogajanja nadaljujejo “z reprezentativnim sindikatom - Sindikatom delavcev prometa in zvez pri ZSSS”.

V Pošti Slovenije pravice zaposlenih namreč zastopajo štirje sindikati, so zapisali v družbi in dodali: “Ko bo Sindikat poštnih delavcev KS 90 ali kateri od ostalih sindikatov v podjetju predložil ustrezna dokazila glede reprezentativnosti, bo Pošta Slovenije za pogajalsko mizo povabila tudi slednje.”

Predsednik KS 90 Peter Majcen je ob robu zbora zatrdil, da imajo v sindikatu dokaze o reprezentativnosti. “Imamo pristopne izjave in delodajalec jih bo tudi dobil.” Spomnil je še, da je bilo pred začetkom pogajanj zbranih več kot 3000 podpisov nezadovoljnih zaposlenih, ki so zahtevali ureditev razmer: “Čudi me, da da vodstvo pošte tega nezadovoljstva ne prepozna in ne skuša delovati v pravi smeri.”

Se je izboljšalo samo vreme?

Glede opozorila Gržiniču so v Pošti Slovenije zatrdili, da ni povezano z njegovim sindikalnim delom, temveč so ga izdali izključno zaradi kršitev, ki jih je kot delavec storil v okviru delovnega razmerja v Pošti Slovenije. Dodali so še, da so v minulih mesecih z ukrepi izboljšali delovne razmere, povečali so tudi število zaposlenih.

“Kaj se je izboljšalo? Od zime se je izboljšalo samo vreme. Zaposlujejo nove delavce, a po mojih informacijah od petih novih dva ostaneta, trije pa dajo odpoved,” je še povedal Gržinič.

SONJA RIBOLICA

Oglejte si fotogalerijo:

Poštarji na shodu opozorili na nevzdržne razmere (foto)


Najbolj brano