Sindikat Cerarja in ministre opozoril o odpuščanjih v istrskem turizmu

Konfederacija sindikatov 90 Slovenije in Sindikat gostinstva in turizma KS 90 sta premierju Miru Cerarju in nekaterim ministrom danes poslala pismo, v katerem jih opozarjajo, da se število zaposlenih v obalnih hotelih v zadnjih letih naglo znižuje. Trend se je poleti sicer obrnil, vendar le na račun atipičnih sezonskih zaposlitev, so zapisali.

Fotografija je simbolična. Foto: Tomaž Primožic/Fpa
Fotografija je simbolična. Foto: Tomaž Primožic/Fpa

LJUBLJANA > Največji portoroški hotelirji zdaj, po uspešno končani poletni sezoni, še naprej vestno zmanjšujejo število stalnih delovnih mest, so zapisali v pismu.

Ob tem opozarjajo, da je pod novimi lastniki Hotelov Metropol oktobra že prišlo do odpuščanj, ki jih te dni beležijo tudi v hotelih Istrabenz Turizem v Portorožu, kjer po oceni uprave trenutno stanje na trgu ne omogoča doseganja zastavljenih ciljev. Zaradi napovedane investicije v prenovo hotela Slovenija in bazenskega kompleksa je vodstvo družbe tudi napovedalo zaprtje hotelov vse do sredine meseca maja 2016.

V urejenih sistemih je normalno, da hotelske hiše razmišljajo dolgoročno ter šolajo svoje zaposlene oz. delujejo v transparentnih navezah z izobraževalnimi ustanovami. Cilj mora biti zagotavljanje kompetentne lokalne delovne sile, ki bo z zadovoljstvom opravljala svoje delo in skrbela za dvig kakovosti ter podobe turizma, so prepričani.

"V nadaljnjih odpuščanjih ni rešitve za slovenski turizem. To smo delodajalcem zelo jasno povedali," so zapisali. Vlado in pristojne ministre zato pozivajo, da sprejmejo ustrezne ukrepe, ki bodo šli v smeri zavarovanja interesov lokalne in domače javnosti. Dlje časa trajajoče načrtno izčrpavanje in siromašenje obalnih hotelskih družb bo namreč po njihovem mnenju neizogibno pripeljalo do njihovega propada.

STA


Najbolj brano